RSS Feed

Munka a rács mögött

Csontos Tibor - 2019. 06. 08. 8:00:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Munka a rács mögött

Nők helyett női munka van – jegyezhetné meg kajánul egy dolgozó fogvatartott, mondjuk, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön varrodájában, ahol ágyneműket, munkaruházatot készítenek a szabadságvesztésre ítéltek, akik más bv. intézetekben többek között bútorokat, munkavédelmi ruházatot, papírárukat gyártanak. Ma már a közhiedelem sem tartja azt, hogy a rabok egész nap csak ülnek a zárkájukban és tévéznek.

Az elítélteket ugyanis törvény kötelezi a munkavégzésre. S miután a bv. intézetek munkatársai sokat dolgoznak azon, hogy a fogvatartottak esélyt kaphassanak az újrakezdésre, a társadalomba való visszailleszkedésre, igyekeznek elérni, hogy az elítéltek mindennapi életének része legyen a munka és tudatosítani bennük, hogy munkából kell fenntartaniuk magukat. A felajánlott munkát pedig el kell fogadniuk. A bv. intézetekben még arra is figyelnek, hogy ha egy külső cég kap megrendelést az intézeten belüli feladatra, a munkások egy része a fogvatartottak közül kerüljön ki. 

Jellemzően a fogvatartottak végzik a börtönök fenntartásával, felújításával, karbantartásával, takarításával járó munkákat, de ők dolgoznak a börtönök konyháiban, mosodáiban is. Miként jellemző az is, hogy termelő, mezőgazdasági munkát végeznek: a bv. mezőgazdasági cégeiben szántóföldi növénytermesztés, gabonatermesztés, takarmánynövények termesztése, gyümölcs- és zöldségtermesztés, állattenyésztés folyik, tej- és hústermelés is zajlik. 

Az Állampusztai Országos Bv. Intézetben, amelyet gyakran emlegetnek úgy, hogy „börtön rácsok nélkül”, a fogvatartottak főként az intézet melletti tízezer hektáros mezőgazdasági területeken dolgoznak. Az itt létrehozott mezőgazdasági céget a bv. egyik éléskamrájaként is emlegetik, hiszen a büntetés-végrehajtás belső ellátását hivatott ellátni élelmiszerrel és élőállatokkal. Ugyancsak itt működik a baracskai börtön melletti, tízezer fő ellátására alkalmas pékség, ahonnan több más bv. intézetbe is szállítanak pékárut. Ezt hívják önellátásnak, de bv. körökben a börtönmunkával kapcsolatban előszeretettel jegyzik meg, hogy a rács mögötti munkavégzés elősegíti a reintegrációt, azaz a társadalomba való visszailleszkedést is. 

Ipari tevékenységet is végeznek büntetés-végrehajtás gazdasági társaságainál, amelyeket kifejezetten azért hoztak létre, hogy munkát biztosítsanak a fogvatartottaknak, akik részt vettek a déli határszakaszon felállított gyorstelepítésű drótakadály kerítéselemeinek a gyártásában is. A bv. ipari jellegű gazdasági társaságai a textilipartól kezdve a bútorgyártáson át könnyű-, vegyes-fém- és papíripari profillal működnek. A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön varrodát működtet, ahol a fogvatartottak lakástextilt, ágyneműket, munka- és védőruhákat  egyenruhákat varrnak. Itt hallottam az egyik fogvatartott szalagvezetőtől, őt nem érdekli, hogy elítéltként éppen rendőröknek, fegyőröknek kell varrnia, az a fontos, hogy mindezt tökéletes minőségben állítsa elő. Egy másik fogvatartott megjegyezte, igaz, a varrás női munka, de ezt is meg lehet tanulni, s különben is, ha nőn nincs, be kell érni női munkával… És hozzátette, hogy a börtönben ugyanúgy van értelme a munkának, mint kint, mert leköti magát az ember, a börtönboltból biztosíthatják maguknak a kivásárlást, hiszen nem mindenki kap otthonról csomagot. 

Hogy melyik fogvatartott milyen munkát kapjon, arról bizottság dönt. A szakképzetteket igyekeznek a szakmájuknak megfelelő helyen és munkakörben foglalkoztatni. A bv. figyelembe veszi az Európai Börtönszabályok ajánlásait is, melyek értelmében „olyan munkát kell a fogvatartottaknak biztosítani, amely ösztönzi teljesítményüket, növeli felelősségtudatukat. Az elítéltek körében a legkeresettebb szakma a szobafestő-mázoló, tapétázó, a konyhai kisegítő, a targoncavezető, a bútorasztalos, a kőműves és a burkoló. A fogvatartottaknak kifizetendő munkadíj minimumát jogszabály határozza meg. E szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott fogvatartottak a minimálbér összegének legalább egyharmadát kapják meg fizetségként. 

Ezt az összeget a fogvatartottak nem kézhez kapják, hanem számlára, hiszen nem tarthatnak maguknál készpénzt. Ebből a munkadíjból levonják az esetleges bűnügyi költségeket vagy a jóvátételi tartozásokat és napi 541 forinttal hozzá kell járulniuk a fogvatartásuk költségeihez. A tartási költségekhez való hozzájárulás összege nem lehet kevesebb, mint az egy havi alapmunkadíj egy százaléka. Ezt az összeg minden évben országos parancsnoki utasításban állapítják meg. A fogvatartott munkadíjából meghatározott összeg kerül az ún. készenléti számlájára, amelyet majd a szabaduláskor kap meg. S fontos, hogy a dolgozó fogvatartottak e munkadíjból a családjukat is támogathatják. A börtönökben ritkán fordul elő a munkavégzés megtagadása, a munkarend megszegése, hiszen a fogvatartott mindezzel különböző kedvezményeket, például feltételes szabadon bocsátást kockáztat. 

Spanyolországban a törvények szerint a fogvatartottnak minden két ledolgozott napért egy napot elengednek a büntetéséből. Mifelénk ez egyelőre nem járja, de azért az a korábban tartósnak és olykor jogosnak bizonyuló feltevés, hogy a fogvatartottak semmit nem csinálnak, csak kondiznak és tévéznek, már egyáltalán nem állja meg a helyét. 

KERETES
Uniós rabmunka
Ausztria
A munkaképes elítélt köteles elvégezni a kiadott munkát. Nagyon sokan dolgoznak az intézeten kívül felügyelet nélkül a magángazdaságokban.
Dánia
Többségükben mezőgazdasági munkát végeznek, jellemzően a hasznos elfoglaltságot fontosabbnak tartják a fizetésnél.
Finnország
A munkahelyek kiválasztásánál figyelembe veszik a fogvatartottak igényeit.
Hollandia 
Csak négy órában dolgoznak, a munkát a börtön szervezi és értékesíti is a terméket vagy a szolgáltatást.
Németország
A nagy létszámú képzetlen munkaerőnek nem tudnak munkát adni, a szakemberekre több megrendelés is érkezik.
Olaszország
A vállalkozó üzemet telepít a börtönbe és irányítja a termelést. Az állam vállalja az elítéltek bérének kifizetését.
Spanyolország
A törvények szerint a fogvatartottnak minden két ledolgozott napért egy napot elengednek a büntetéséből. 
Svájc
Saját belső műhelyben dolgoznak külső megrendelés alapján, kiterjedt a munkaterápia, a profit másodlagos kérdés. 

 
   

Fotó: szabadfold.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ