RSS Feed

Tosca, Yerma és Nemecsek a Csokonaiban

Vajland Judit - 2019. 06. 09. 17:00:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tosca, Yerma és Nemecsek a Csokonaiban

A serdülőkori átváltozástól (Imágó) és zaklatástól (Para), a grund kegyetlen világán (A Pál utcai fiúk) és a nőben rejlő vágyon át (Yerma) egészen az örök illúziókig (Don Quijote) vezeti nézőit a következő évadban a Csokonai Színház társulata.

Az új színházi szezon repertoárjában elhangzik majd Ozmin híres dala Mozart operájából (Szöktetés
a szerájból), Tosca és Cavaradossi duettje Puccini szenvedéllyel teli zenedrámájából, ősszel pedig Kálmán Imre melódiái (Csárdáskirálynő) költöznek majd a Nagyszínpadra. Műsoron lesz többek között Saint-Exupéry, García Lorca, Dürrenmatt, Mikó Csaba, Pass Andrea és Romankovics Edit egy-egy műve. A Csokonai Színház új évadának tizennégy bemutatója közül négy (Imágó, Para, Nemtudomka, Közel-távol) ősbemutató.

A 2019/20-as évadot még a Csokonai Színház épületében kezdi a társulat ‒ mondta el Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere az új szezont ismertető sajtótájékoztatón. A 2020. januári költözést követően a Víg Kamaraszínház mellett új játszóhelyeken, a Nagyerdei Stadion tereiben tartják majd az előadásokat. Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója hozzátette: az épület rekonstrukciója miatt megváltozik a színház bérletrendszere is. Bizonyos bérletek meg- szűnnek majd, de az igazgató ígéretet tett arra, hogy igyekeznek mindenki számára megfelelő alternatívát kínálni.
A teátrum július elején tájékoztatja a közönséget az új bérletrendszerről. A bérletárusítás augusztus 6-án kezdődik majd.

Az új évad programjával kapcsolatban elhangzott, hogy színes műsorkínálattal, sokféle nézői igényt kielégítő, tartalmas, szórakoztató és elgondolkodtató előadásokkal, klasszikusokkal és kortárs darabokkal várja a színház a közönséget. Szep- temberben A Pál utcai fiúk című zenés játék bemutatójával indul az évad, Keszég László rendezésében. A közismert Molnár Ferenc regény alapján készült adaptáció mai nyelvezetével, modern zenei világával várhatóan Debrecenben is felrobbantja majd a nézőteret. Keszég László egy Dürrenmatt-darabot is rendez a következő évadban a Csokonaiban:
Az öreg hölgy látogatását állítja színpadra, egy metoo-drámát az ötvenes évek Svájcából, a főszerepben Kubik Annával és Bakota Árpáddal. Azt mondják, nincs egyetlen perc, amikor a Föld valamelyik pontján föl ne csendülne Kálmán Imre valamelyik népszerű melódiája, legtöbbször a Csárdáskirálynő egyik slágere. A Földnek ez a pontja jövő ősszel Debrecen lesz, hiszen a színház műsorra tűzi az operett műfajának legnépszerűbb és legtöbbet játszott darabját,
a Csárdáskirálynőt, Gemza Péter rendezésében. Pass Andrea, aki az idei DESZKA Fesztivál díszvendégeként nyerte meg magának a debreceni közönséget, egy „átváltozástörténetet” hoz Debrecenbe, Imágó címmel. A darab kamaszokról szól felnőtteknek és felnőttekről a kamaszoknak, Varga Klárival és Rózsa Lászlóval a főbb szerepekben.
Ilja Bocsarnikovsz (Három nővér, Lear) ismét egy megkerülhetetlen európai klasszikus szöveget értelmez újra
a debreceni társulattal. Előadásában Don Quijote nem balga álmodozóként jelenik meg, hanem olyan hősként, akia kilátástalannak tűnő küzdelem során sem veszíti el hitét. A Don Quijote főbb szerepeiben Mercs Jánost és Rózsa Lászlót láthatja majd a közönség.

A MagdaFeszthez is kapcsolódva kap főszerepet a nő háromszor: Elektra, a bosszúálló nő, Tosca, a féltékeny nő és Yerma, a vágyakozó nő. Évszázadokkal ezelőtt Bornemisza Péter „a jóra való tunyaság ellen” magyarra adaptálta Euripidész Élektráját. A Magyar Elektrát, a bosszúálló nő drámáját ezúttal Szabó K. István értelmezi a színpadon, Németh Ákos szövegátiratát használva, a főbb szerepekben Ráckevei Annával és Tolnai Hellával. Puccini finoman kidolgozott, szenvedéllyel teli operája, a Tosca az évad második felében lesz műsoron, míg Federico García Lorca tragikus költeményének színpadi adaptációját októberben mutatja be a teátrum. A Yerma egy gyermektelen anya tör- ténetét, szenvedélyeit, elfojtott vágyait állítja középpontba, Újhelyi Kinga főszereplésével, Ancu Bradu  rendezésében.
 
A Csokonai Színház 2019/2020-as évadának programjában is helyet kapnak kortárs ősbemutatók: Mikó Csaba Nemtudomka, Romankovics Edit Para, Pass Andrea Imágó valamint Tóth Réka Ágnes Közel-távol című darabjai először lesznek láthatóak színpadon. A Csokonai Színház az elmúlt évadokban olyan pezsgő alkotóközeget kínált a színházi alkotóknak, hogy örömmel térnek vissza Debrecenbe Ilja Bocsarnikovsz, Madák Zsuzsanna, Bethlenfalvy Ádám, Keszég László, Anca Bradu és Szabó K. István rendezők, akiknek eltérő munkamódszerük, nyitottságuk még kíváncsibbá, elevenebbé és erősebbé tette a társulatot.
Nem maradnak el a népszerű fesztiválok sem: a női alkotók és alkotás köré szervezett MagdaFeszt ismét Szabó Magda születésnapja köré szerveződik, majd áprilisban nyitja meg kapuit a kortárs drámák fesztiválja, a DESZKA.

Mészáros Tibor, Krajcsi Nikolett, Kiss Gergely Máté, Zeck Juli és Kovács András távozik a társulattól. Új tagok lesznek: Horváth Julianna, Herczeg Tamás, Lehőcz Zsuzsa, Takács Dániel és Gelányi Bence.


A CSOKONAI SZÍNHÁZ BEMUTATÓI:
Tóth Réka Ágnes:
KÖZEL-TÁVOL
(rendező-koreográfus: Simkó Beatrix) táncprodukció
ősbemutató

A PÁL UTCAI FIÚK
(rendező: Keszég László)
Molnár Ferenc azonos című regénye alapján zenés játék

Federico García Lorca:
YERMA
(rendező: Anca Bradu) balladisztikus dráma

Miguel de Cervantes:
DON QUIJOTE
(rendező: Ilja Bocsarnikovsz) dráma

Kálmán Imre:
CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ
(rendező: Gemza Péter) nagyoperett

Mikó Csaba:
NEMTUDOMKA
(rendező: Madák Zsuzsanna)
zenés mesejáték a Nemtudomka című népmese nyomán ősbemutató

Wolfgang  Amadeus Mozart:
SZÖKTETÉS A SZERÁJBÓL
(rendező: Juronics Tamás)
A Csokonai Színház és a Co-Opera közös produkciója vígopera

Pass Andrea:
IMÁGÓ
(rendező: Pass Andrea) átváltozástörténet ősbemutató
 
Antoine de Saint-Exupéry:
A KIS HERCEG
(rendező: Vranyecz Artúr) csillagtúra kiskertészeknek

Romankovics Edit:
PARA
(rendező: Bethlenfalvy Ádám) ifjúsági dráma
ősbemutató

Giacomo Puccini:
TOSCA
(rendező: Gábor Sylvie) opera

MAGYAR ELEKTRA
(rendező: Szabó K. István)
Bornemisza Péter művét mai színpadra írta: Németh Ákos tragédia

Friedrich Dürrenmatt:
AZ ÖREG HÖLGY LÁTOGATÁSA
(rendező: Keszég László) gúnyos, szatirikus tanmese

THÉBA
(rendező: Madák Zsuzsanna) osztálytermi színházi nevelési előadás
Jo


Fotó: 7ora7.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ