RSS Feed

Honecker utolsó útja

Mogyorósi Géza - 2019. 06. 10. 8:00:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Honecker utolsó útja

„Örülök, hogy elhagyhattam Németországot, boldog vagyok, hogy Chilébe utazhatok szeretteimhez” – nyilatkozta negyedszázada Erich Honecker {1912-1994} az Atlanti-óceán felett repülve. A hajdani NDK főkommunistájának dél-amerikai emigrációjáról magam is tudósítottam anno '93-ban a Magyar Hírlapot Berlinből.

Honecker elvtárs tízezer márkás repülőjegyét a Solidaritätskomitee fizette, amelynek néhány képviselője Frankfurtból tovább kísérte a bukott politikust a brazil légitársaság gépének fedélzetén Sao Paulóba. Onnan egy csütörtök délutánon immáron felesége és leánya társaságában folytatta útját Chilébe.

Emlékszem, hogy a „futni hagyott”, sokak által gyűlölt Honecker latin-amerikai emigrációjának első napján a bonni kormány- és pártkörök visszafogottan nyilvánítottak csak véleményt a kommunista veterán perének felemás végét illetően. Helmut Kohl kancellár nem kívánt állást foglalni, míg a kabinet szóvivője, Vogel jelezte: „független bíróság döntéséről van szó.” Az NSZK korábbi igazságügyminisztere, a külügyi tárca felelőse, Klaus Kinkel azt hangsúlyozta, hogy „Honecker pere a jogállamiság szellemében zajlott”. A kancellári hivatal minisztere, Bohl szerint a kommunista rendszer áldozatainak „bizonyára keserű érzés” Honecker szabadlábra helyezése, az SPD pedig fontosnak tartotta az NDK-ban elkövetett jogtalanságok további vizsgálatát.

Nagy figyelmet keltett a Demokratikus Szocializmus Pártja - 2019-ben Die Linke - akkori elnökének, Gregor Gysinek a nyilatkozata. Az ügyvéd-politikus kijelentette: a többi, a belnémet határon és a berlini falnál elkövetett gyilkosság parancsot teljesítő vádlottjai ellen is be kell szüntetni a pereket, hiszen az NDK törvényei értelmében nem követtek el bűnt. A világhírű író, Stefan Heym a Der Tagesspiegel hasábjain kijelentette: „Honecker másmilyen pert érdemelt volna. Nem a falnál lelőtt menekülők, hanem a nagy remény elpusztítása miatt.” Különösen a keleti tartományokban osztoztak a szocializmusban csalódott polgárok az NDK írószövetségének éléről a ’70-es évek végén leváltott (2001-ben Izraelben elhunyt) Heym véleményében. A történet „főhőse” 1994. május 29-én Santiago de Chilében halt meg – pere lezárult!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ