RSS Feed

Futásra buzdít Győrfi Pál

M. A. - 2019. 06. 07. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Futásra buzdít Győrfi Pál

Győrfi Pál az egészséges életmód és a futás szószólója lett. A mentők országszerte ismert szóvivője a június 8-i Nemzeti Futóverseny nagyköveteként elárulta, Magyarországon valóban nagy veszélyt jelent az elhízás és az egészségtelen életmód.

A mentők szóvivőjét túlzás nélkül ismeri az egész ország, híradóban és újságban is gyakran szerepel, még ha általában nem is könnyed témák kapcsán kerül elő a neve. Győrfi elárulta, mielőtt szóvivő lett, huszonöt éven át dolgozott mentősként, és több tízezer vészhelyzethez riasztották. A tapasztalata az, hogy az emberek már csak akkor telefonálnak, amikor az életmentés a cél, holott sokszor éveken, évtizedeken át alakul ki a betegség, és megelőzhető lenne a tragédia.

„A mentőket tavaly 1,2 millió esethez riasztották, és szemben azzal, amit az emberek elsőre gondolnának, ennek elenyésző része – körülbelül 15 ezer – a közlekedési baleset. A legtöbb hívás olyan betegség miatt érkezik, amely összefüggésbe hozható az egészségtelen életmóddal, az elhízással, és a késői felismeréssel” – mondta a szóvivő.

Ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, amely szinte járványként terjed Magyarországon, a daganatos megbetegedések, és a különböző, úgynevezett mentális betegségek, a függőségekhez kapcsolódó esetek is. Sztrókot tavaly körülbelül ötvenezren kaptak, ez nagyon magas szám, de ugyanúgy nagyon gyakori az infarktus előfordulása. Ezek a betegségek nagyrészt megelőzhetők lennének.

Győrfi szerint a magyarok nagy része egészségtelenül táplálkozik, nem mozog, nem jár szűrővizsgálatokra és nem tudja megfelelően kezelni a stresszt. A lakosság többsége nem figyel oda eléggé az egészségére, ez hozzájárulhat ahhoz a megdöbbentő és nyugtalanító felmérési eredményhez, amelyből nemrég kiderült, Európa legelhízottabb nemzete a miénk.

Nem véletlen, hogy ennyire egészségtudatos gondolkozás után Győrfi Pál idén nagykövetként csatlakozott a Nemzeti Futóverseny mezőnyéhez, amelyen el is indul. A futással és a rendszeres sporttal ő maga is csak pár éve barátkozott meg, azóta viszont minden másnap körbe futja a Margitszigetet.

A Nemzeti Futóversenyen egyébként az indulók két távon – 5 és 10 kilométeren – próbálhatják ki magukat egyedülállóan történelmi helyszínen, a Hősök terén és az Andrássy úton.

 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ