RSS Feed

Az emberi tényező

Dalia László - 2019. 06. 09. 8:00:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az emberi tényező

Ha baj van, a tudálékoskodók, a fontoskodók résen vannak és osztják az észt. A tragikus dunai hajóbaleset óta több politikus is megszólalt és szigorítást követeltek a Dunán, miközben a szakértők, maguk a hajósok világosan elmondták, hogy a szabályok jók, azokat be kell tartani. És lassan fekete-fehéren kiderül, hogy az ütközésnél a kapitány hibázott és hét hónapja már Hollandiában is okozott balesetet.

A mai telefonos, komputeres világban már titkot tartani is nehéz, és miután nem postagalambok viszik a híreket, még ki sem emelték a vízből a Hableányt, már nagyjából mindent tudni lehet a balesetről. A luxushajó ukrán kapitánya hét hónapja mát nekivezette hajóját egy olajtankernek Hollandiában, áldozatok ugyan nem voltak, de vizsgálatot indítottak ellene. Talán a hajóstársaság jobban tette volna, ha nem bízza rá a a Viking Sygin szállodahajót, megelőzhették volna a budapesti tragédiát. Az ő felelősségük így aztán ugyancsak vitathatatlan, joggal perelhetnek majd a koreai utasok és a magyar személyzet ügyvédei. A mai hírek szerint a kapitány maga is jól tudta,hogy hibázott, hiszen a baleset után adatokat törölt a telefonjáról. 

A dunai vízállás miatt, a Hableány kiemelése késik, még napokig tétlenségre kárhoztatják a Komáromból érkezett Clark Ádám úszódarut, hiszen a Margit-híd pillérjei között nem fér át. Az áradás sincs a búvárok segítségére, de hát maga a baleset is megúszható lett volna, ha nem tetőzik a folyó. A koreai sajtó és nyilván a közvélemény is türelmetlen, már a saját búváraikat sem értik, miért nem merülnek le gyakrabban és hozzák fel a többi áldozatot, de a sebes sodrás és a sötétség miatt erre nem sok esély van, őket is csapdába ejthetné a hajó. Kezdetben főleg arról cikkeztek a koreai lapok, hogy miért nem volt az utasokon mentőmellény, amikor az náluk kötelező. Európában viszont nincs ilyen előírás.És ezúttal sajnos a mellény sem segített volna, hiszen 7 másodperc alatt maga alá gyűrte a Viking Sygin a Hableányt. 

A magyar és a koreai búvárok hősiesen birkóznak a vízzel, igazán nem rajtuk múlik, hogy a hozzátartozóknak várniuk kell, ami elbúcsúztathatják halottaikat. A koreai búvárok is tapasztaltak, bár tengerhez szoktak, viszont dolgoztak a komp balesetnél, amikor 300 áldozat volt, leginkább a hajó személyzetének hibájából, akik azt tanácsolták a diákoknak, hogy zárkózzanak be a kabinjukba. A magyar kapitány és munkatársa nem követett el hibát, ők éppúgy áldozatok, mint az utasaik. A Hableány foglyai maradtak, miközben a 70 éves hajó nem romlott el, nem magától fordult hullámsírba. Az emberi tényező okozta a bajt.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ