RSS Feed

A hajókatasztrófákról

Regös István - 2019. 06. 05. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A hajókatasztrófákról

A közelmúltban egy óriási szállodahajó, lehetett vagy ezer tonnás, szerepet tévesztett és személyszállító hajó helyett csatahajónak képzelte magát. Lehet, hogy nem éppen fiatal kapitánya egész életében erről álmodott. Talán tengernagynak szerette volna látni önmagát, amikor a hatalmas hajójával szinte megtámadta a Hableány nevű kis hajót és papírcsónakként borította az áradattól felgyorsult Dunába.

Az eset az egész világot megrázta és napilapok százainak címlapjára, televíziós híradók főhírévé tette Budapestet. Gyönyörű fővárosunk látnivalói, műemlékei, a Duna-part szépségei helyett mindenki a szörnyű hajókatasztrófáról írt. A Viking óriáshajót, gondolom, valahol kikötötték, a nem éppen fiatal kapitányát, a baleset egyetlen gyanúsítottját pedig, akit tizenöt millió forintos óvadék fejében (ha kifizeti) szabadon engedik, de nem hagyhatja el Budapestet.

Csak csendben és félve

Csak csendben és félve jegyzem meg, hogy a budapesti hajókatasztrófa óta számos más vízen, kikötőben, folyón ütköztek egymásnak hajók, mintha valamilyen háborús filmben szerepeltek volna. A csodálatos Velence kikötőjében például állítólag motorhiba miatt egy több ezer tonnás, óriási tengerjáró hajó, valósággal rámászott egy kis velencei sétahajóra. Szerencsére ebben a balesetben nem halt meg senki és súlyos sérültek sincsenek. A budapesti hajóbaleset az első pillanattól kezdve a címlapokon szerepel, mert a teljesen értelmetlen helyzet miatt bekövetkezett katasztrófának sok halálos áldozata volt, akik közül néhánynak a holttestét már megtalálták. 


Sok az okos

Ha nem Budapesten lennénk, bizonyára másképp reagált volna a közvélemény. Miként Finnország az ezer tó országa, úgy mi az ezer szakértő országa vagyunk: pillanatok alatt számos elmélet született a tragikus hajóbalesettel kapcsolatban. Nem tudom, honnan, de előkerítettek mindenkit, aki akár önjelöltként, tanult szakemberként, vízügyi szakértőként fellelhető volt. Az összes rádió, televízió, internetes oldal, mérvadó és bulvár újság percek alatt tele különböző szakértők különböző szakvéleményeivel. Mindenki elmagyarázta a saját teóriáját, csak az eredmény késlekedett, mert mi, laikusok, úgysem értjük az áramlás erejének kiszámítását, a víz erejének nyomatékát, az inflátor és a lélegeztető cső különbségét és azonosságát. Mi, laikusok, csak arról szerettünk volna olvasni, az összes áldozat előkerült, hogy kiemelték a roncsot. Mindezidáig azonban sajnos csak egy halottat hoztak fel a dél-koreai és a magyar búvárok közösen. Még mindig sok halott van a hajóroncsban, amit azzal magyaráznak, hogy különböző okok miatt a búvárok nem tudnak hatékonyan dolgozni a víz alatt.


Bizonyítékok kellenek

A Margit hídon a katasztrófaturizmus a rendőri tiltás és terelgetés ellenére is duzzad. A rendőröknek nehéz a dolguk, hiszen az emberek csak a tiszteletüket szeretnék leróni azzal, hogy a Dunába dobott virágokkal megemlékeznek a hozzánk vendégségbe érkezett dél-koreai áldozatokról. A dél-koreai sajtó ideges és türelmetlen, eredményt vár a teljesen vétlen magyarországi kormányzattól. Nem érzik kellő intenzitásúnak a mentési munkákat. Talán egyetlen szakértő véleményét tudtuk csak elfogadni. Szerinte felelőtlen dolog némi feltűnés kedvéért bizonyíthatatlan vagy pillanatnyilag még nem bizonyított állításokkal bekerülni a médiába. Hiszen még messze van az idő, amikor birtokába leszünk a hajókatasztrófa okát megmagyarázó cáfolhatatlan bizonyítékoknak és megfellebbezhetetlen tényeknek. Ma még ugyanis nem tudjuk, hogy a szerencsétlenül járt Hableány vagy az óriás Viking személyzete hibázott-e, vagy túl erősnek bizonyult a víz sodrása esetleg ittas volt a kapitány. Ki tudja, mi játszhatott közre még ezeken kívül is a balesetben? Majd ha már pontosan tudjuk, mi történt, akkor ítélkezzünk, követeljünk fejeket és anyagi kárpótlást. Majd akkor. Addig azonban csak valóban bizonyított híreket engedjünk a médiába, mert a közönség mindig vért kíván. A bűnöst meg kell büntetni, ezzel mindenki egyetért, de bizonyítékok nélkül senkit nem lehet bűnösnek nyilvánítani. Igaz, itt kétségbeesett dél-koreai és magyar családok várják az igazságtételt. A Hableány legénységének családja, a dél-koreai turistacsoport áldozatainak hozzátartozói várják, hogy előkerüljön a szerencsétlenül jártak holtteste. Mert amíg ez nem történik meg, addig a távol-keleti szokások szerint nem halottak, csak eltűntek, márpedig végtisztesség nélkül nem kerülhetnek az égi mezőkre. Így dolgozzanak a mentők! Igazságot tenni ráérnek majd akkor…Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ