RSS Feed

A Brexit csapdájában

hvg.hu - 2019. 06. 02. 13:24:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Brexit csapdájában

A lemondott brit konzervatív kormányfő utódja leígérheti a csillagokat az égről, de nem sok esélye van kivezetnie pártját a labirintusból, amelybe belavírozta magát.Második Margaret Thatcherré akart válni, de csupán második Anthony Eden lett belőle.

Theresa May brit konzervatív miniszterelnök azt szerette volna, ha nőként ezen a poszton úgy vonul be a történelembe, mint akinek a sikerei vetekednek a Vasladyével. Ehelyett a múlt héten úgy jelentette be, hogy június 7-én távozik pártja éléről, s amint megtalálják az utódját, a kormányfői posztot is átadja, hogy sokan máris megszavazzák neki a történészek és közvélemény-kutatások által a XX. és XXI. század brit miniszterelnökei között Eden által elfoglalt sikertelenségi mélységet. Míg Edennek a sors sodorta az útjába a szuezi válságot, May a maga krízisét, a Brexitet az elődjétől, a politikai katasztrófát hozó népszavazást felelőtlenül kiíró, majd az EU-ban maradás mellett lagymatagon kampányoló, s az eredmény láttán gyorsan lelépő David Camerontól örökölte. Aki versenyben van vele a XXI. század eddigi legrosszabb brit miniszterelnökének címéért.

Az amúgy eredetileg szintén a maradás mellett álló May azt hitte, tudja, mit vállal, és a referendumon kinyilvánított népakarat hű végrehajtójaként kivezeti országát az EU-ból. Csakhogy soha nem talált ki a labirintusból, s ahol lehetett, megnehezítette a saját dolgát. Kormánya Brexit-párti szószólóinak elhitte, hogy a kilépés egyszerű és viszonylag fájdalommentes lesz, s megpróbált keményen alkudozni Brüsszellel. Rá kellett azonban jönnie, hogy ezekből semmi sem stimmel. Elképesztően bonyolult 46 évi tagságot lebontani egy olyan gazdasági integrációban, amelyet a tőke és a munkaerő szabad mozgása és a vámmentes egységes piac, valamint a 28 országot egybefűző gyártási és logisztikai szálak hálózata jellemez. Amikor May sorban kénytelen volt kompromisszumokat kötni Brüsszellel, és fölmerült az is, hogy Nagy-Britannia minden megállapodás nélkül kizuhan az EU-ból, akkor azzal kellett szembesülnie, hogy a Bank of England becslése szerint ezért a gazdaság – az óhatatlanul fellépő káosz következtében – három év alatt a GDP 4,75 és 7,75 százalék közti zsugorodásával fizethet.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ