RSS Feed

Hiánypótló kötet Kolozsvárról

mti - 2019. 06. 03. 9:02:12 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hiánypótló kötet Kolozsvárról

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület gondozásában látott napvilágot Lakatos Róbert Árpád hiánypótló munkája. A (szóismétléses borító ellenére) haszonnal forgatható Dokumentumfilmes hatások a játékfilmben című szép kötet már Magyarországon is kapható.

Kolozsvárott jelent meg Lakatos Róbert Árpád friss munkája, melyet a határontúli irodalom terjesztésével foglalkozó Xantusz Könyv jóvoltából vehet kézbe a hazai olvasó. A dokumentum- és játékfilmes rendezői módszerek kölcsönhatása persze a mozibarátok számára nem újdonság. Hiszen az olasz neorealizmustól kezdődően a direct cinemán/cinéma véritén, a Budapesti Iskolán, a csehszlovák új hullámon és a dán Dogmán keresztül egészen a napjainkban zajló román új hullámig végigvonul a filmhistórián.

Lakatos úgy véli, hogy "a dokumentumfilm a játékfilm lelkiismereteként működik". Vagyis amikor az utóbbi "eltávolodik a valóságtól, az előző hatására általában létrejön egy realista irányzat, amely visszatéríti a játékfilmet a társadalmi valóság vizsgálatához". A könyvben szereplő elemzések tárgyát azon közép-kelet-európai kortárs fiatal alkotók munkamódszerei képezik, akik útkeresésükben, játékfilmjeik kapcsán a doku hagyományainak ideológiai következtetéseire, rendezői habitusaira reflektálnak.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ