RSS Feed

Miért nem lehet jegyet kapni a Pál utcai fiúkra?

index - 2019. 06. 02. 17:47:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Miért nem lehet jegyet kapni a Pál utcai fiúkra?

Bár 2016 novembere óta játsszák, és már 453 ezer néző látta, a Vígszínház Pál utcai fiúk előadása még mindig lázban tartja a közönséget. Nehéz rá a hagyományos úton jegyet venni, miközben a Jófogáson és a Vaterán többszörös áron kínálják rá a jegyeket. Miért ilyen népszerű az előadás? Miért nem játsszák többször?

“A Vígszínház Pál utcai fiúk előadására képtelenség jegyet venni legálisan. Nyolc hónapja nézem folyamatosan, de online lehetetlen, személyesen kilométeres a sorbanállás, de többszörös áron fenn vannak a jegyek a Vaterán meg a Jófogáson. Van egy ismerősünk, akinek a gyereke már kilencszer látta, mi egyszer nem tudtunk bejutni”.
Egy olvasónk keresett meg azzal, hogy a Vígszínház musicaljére konkrétan lehetetlen bejutni. De a Pál utcai fiúk népszerűségéről akkor is meggyőződhet bárki, ha megnézi a Vígszínház jegypénztárainál kígyózó sorokat minden hónap első munkanapján, amikor elkezdik árusítani a két hónappal későbbi előadások jegyeit. A többség erre az előadásra akar jegyet venni, ezért áll be órákkal a pénztárnyitás előtt a sorba, de sokan még így is hoppon maradnak. “A Pál utcai fiúk című előadásunkra nem áll módunkban telefonos jegyfoglalásokat fogadni” - áll a színház honlapján, és erre az előadásra csoportos jegyeket sem árulnak.

Annak ellenére ilyen nehéz jegyet szerezni rá, hogy a Pál utcai fiúk nem új bemutató, 2016 vége óta játssza a színház. A korábbi nagy musicalsikereik, a 29 éve futó A padlás és a 21 éves A dzsungel könyve utódjának szánták, és úgy tűnik, hogy sikerben nem is marad el a nagy elődök mögött. A Geszti Péter, Dés László és Grecsó Krisztián által Molnár Ferenc műve alapján készült előadást eddig összesen 453 ezren látták.
A színház a bemutató óta 235 előadást tartott a darabból. Nem játsszák ritkán, csak júniusban hat előadás lesz belőle, pedig ez egy fél hónap lesz csak a színházban, ugyanis június közepén bezárnak a nyári szünet miatt. Egy alkalommal pedig zártkörű előadást tartanak, amikor a korábban jelentkező iskolai csoportokat fogadják, erre az előadásra egyénileg nem lehetett jegyet venni. 
Ennél számottevően több előadást nem tud a Vígszínház vállalni a Pál utcai fiúkból. "A közönség kiszolgálása és a repertoár sokszínűségének megtartása érdekében szinte minden évadban 10-13 bemutatót tűzünk műsorra, melyeket minden hónapban játszunk, ráadásul legtöbb előadásunk bérletben is megtekinthető. A Vígszínház állandó, több mint 40 fős társulatának egyeztetése a rendkívül sikeres darabokban már önmagában nagy logisztikai feladat" -  válaszolták az Index kérdésére.

Természetesen nem a Pál utcai fiúk az egyetlen olyan színházi előadás ma Budapesten, amire nehezen lehet jegyet venni. Többek között a Katona József Színház bizonyos előadásaira vagy Pintér Béláék legnépszerűbb darabjaira sem egyszerű feladat. De ezek a Vígszínháznál jóval kisebb játszóhelyek, és sokkal kevesebb nézőt tudnak befogadni egy-egy estére.

Ahhoz, hogy a Pál utcai fiúk ennyire népszerű legyen, egyrészt kellenek a fanatikus rajongók, akik egymás után hatszor-nyolcszor is megnézik az előadást. Hogy mekkora kultusza van a Pál utcai fiúknak, az abból is látszik, hogy a magyar színházi világban manapság már elég szokatlan módon az előadások után a rajongók a művészbejárónál várják a színészeket, hogy autogramot vagy szelfit készíthessenek velük. A musical legnépszerűbb dala, a Mi vagyunk a Grund jelenleg több mint nyolc millió megtekintésnél jár a YouTube-on. Az előadást, és különösen a Nemecseket alakító Vecsei H. Miklós alakítását az Index is szerette, itt lehet elolvasni a kritikánkat róla. Vecseihez hasonlóan az előadás legtöbb színésze a Víg fiatal, a fiatalok körében népszerű sztárjai közül kerül ki. 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ