RSS Feed

Díjeső az Új Színházban

Bárd Noémi Polli - 2008. 09. 17. 17:47:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Díjesővel indult az évad az Új Színházban. Idén négy új bemutatót tartanak, és az Amadinda Együttessel, illetve Hobóval is rendszeresen találkozhatnak a nézők. Folytatódnak a már megszokott kiállítások is.

Márta István, az Új Színház igazgatója az évadnyitó sajtótájékoztatón hangsúlyozta: egy színház pénzügyi helyzete alapvetően meghatározza a premierek számát. Ezért van, hogy az idén kevesebb új bemutatóval rukkolhat elő a társulat: míg a nagyszínpadon három, addig a stúdiószínpadon csupán egy új premiert tartanak majd. A direktor ugyanakkor hozzátette, az új színházi évadban egyelőre nem tervezik a helyárak emelését.

A teátrum első bemutatója Hunyady Sándor Júliusi éjszaka című vígjátéka lesz, amelyet a nyáron néhány előadás erejéig már láthatott a nagyközönség Gyulán. A főbb szerepekben a színház kedvelt művészei, Takács Katalin, Nagy Zoltán és Bánsági Ildikó lépnek színpadra. Ezt követi majd a Viktor, avagy a gyermekuralom című előadás, melyet a szerb rendező, Radoslav Milenkovič jegyez. Márta István elmondta, hogy ez a produkció a jelenlegi tervek szerint a Budapesti Tavaszi Fesztivállal együttműködve jön létre, és az erről szóló tárgyalások jelenleg is folynak.

Az otthon melege című konzumoperát szintén a nagyszínpadon mutatják majd be (bár ez egyelőre még nem a végleges cím). Az érdekesnek ígérkező színházi műfajújítás, a "konzumopera" ötlete Vinnai András nevéhez köthető, aki az előadás szövegírója, fűzte hozzá a direktor.

Ami a stúdiószínpadot illet, ott is nagy fába vágta a fejszéjét a társulat. Dosztojevszkij egyik legismertebb művéből, a Bűn és bűnhődésből készített adaptációt a színház dramaturgja, Hársing Hilda Szonya címmel. Közismert, hogy ez a regény női főszereplőjének a neve. A darab címválasztása talán arra utal, hogy ez alkalommal elsősorban Szonja szemszögéből fogjuk majd látni az eseményeket.

Az igazgató arról is tájékoztatott, hogy Zenés vasárnapok címmel családi sorozat indul az Új Színház nagyszínpadán, az Amadinda Együttes közreműködésével. Rengeteg néző kedvence, Hobó pedig egyfajta retrospektív sorozatot indít életművéből a Stúdióban.

A jövő terveinek ismertetése mellett nem maradt el a múltról való megemlékezés sem az ünnepélyes évadnyitó alkalmával. A társulat évről évre titkos szavazással dönti el, kik kapják a Cortina-Szín-tár és a Paulay Ede-díjat. Az előbbit a műszaki dolgozók egyike, az utóbbit pedig színészek vagy dramaturgok kaphatják. Idén a Cortina-díjat Farkas Tamás világosító vehette át, míg a Paulay Ede-díjat Pokorny Lia kapta. Az Új Színház közkedvelt színésznője alig jutott szóhoz a meglepetéstől. Ráadásul már másodszor nyerte el az elismerést, hisz tavalyelőtt is őt szavazták meg a legjobbnak.

A múlt évben egyébként több mint 42 ezer színházbarát nézte meg a színház előadásait. Ők az ÚJ Színházban rendszeresen láthattak képzőművészeti kiállításokat is. Szeptembertől sem lesz ez másként: ahogy tavaly a Rudolf Péter-féle Keleti P.U. kapcsán került megrendezésre egy fotókiállítás, idén Az otthon melege című konzumopera kapcsán terveznek hasonlót.

Az évadnyitó még egy érdekességel szolgált. Tavaly mutatta be az Új Színház A csúnya című fekete komédiát, melynek főszerepét Gáspár Sándor játssza. Most Dr. Bajusz Huba szegedi plasztikai sebésznek köszönhetően, lépésről lépésre követhették a nézők, ahogy Gáspár Sándor arca elcsúful, vagy épp megszépül, amin maga a színművész is nagyon jót mulatott. Bár aki A csúnya című előadást megnézi, megbizonyosodhat róla, hogy egy jó színész a színpadon mindenféle orvosi beavatkozás nélkül, pusztán a tehetsége által képes magára ölteni a csúnya, vagy épp a szép szerepét.

Az Új Színházban az évadot szeptember 21-én - az Európai Autómentes Napon - évadnyitó fesztivállal kezdi a társulat, melynek helyszíne a Dalszínház utca lesz. Ekkor ünneplik meg a Magyar Dráma Napját is. Az ekkorra tervezett változatos színházi - és nem egészen színházi - események részleteiről az érdeklődők hamarosan olvashatnak majd a Mix Online hasábjain.
Fotó: Papp Mónika
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ