RSS Feed

Mit üzen a rovás?

Árpási Zoltán - 2019. 06. 01. 8:00:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mit üzen a rovás?

Egyik településünk határában a rovásírásos táblát az éj leple alatt kicserélték. Az eredeti szöveg helyére a székely-magyar abc betűivel írt "lószerszám" (amit a paci himbál) szó került. A csíny, a rovásírás-őrület karikatúrája senkinek nem tűnt fel (végtére is nem rovásírás szakértők lakták a települést), mígnem a tett elkövetője megunva a várakozást - inkognitóját megőrizve - értesítette az elöljáróságot.

 Lett kapkodás, vizsgálóbizottság, s természetesen új, hiteles tábla.
A rovásírással írt helységnévtáblák 2010 után kerültek ki közútjainkra, lényegében jogellenesen, mert máig nem vették fel ezeket a KRESZ 17. paragrafusába, a „Tájékoztatást adó táblák” közé. Anno valaki vagy valakik kitalálták, és lavinaszerűen végig söpört az országon a rovásírás-rögeszme. Ha településeinknek csupán töredéke állított ilyen táblát, akkor is milliárdos kiadással járt a kaland, amelyhez sok helyütt ideológiát is gyártottak. Egyik városunk képviselő-testületének rendelete például így fogalmazott: „A rovásírásos helységnévtábla állítása a helyi közösség és a nemzet összetartozásának pozitív üzenetét közvetíti az ott élő – és áthaladó – magyar emberek számára.”
Többször áthaladtam a településen, de a szöveg láttán semmilyen üzenet nem jött felém. Se pozitív, se negatív. Valószínű azért, mert nem „nyaltam be” a rovásírást. Márpedig – mint tudjuk – a szöveg elolvasásához ennek ismerete nélkülözhetetlen. (Mellesleg az összetartozás érzése és a múlt iránti tisztelet rovás nélkül is munkál bennem.)
Ha polgármestereink annak idején azt mondták volna a táblát óhajtó képviselőknek: „Rajta! Elő a papírt, ceruzát, mindenki írja le a nevét rovásírással! Ha sikerül, álljon a tábla, ha nem, akkor….” Gyanítom, ma egyetlen ilyen tábla se lenne az országban. Hogy mi erősítené akkor a helyi közösségek és a nemzet összetartozásának érzését? Fogas kérdés. 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ