RSS Feed

A kapusedző álma

Dalia László - 2019. 05. 22. 8:00:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A kapusedző álma

Petry Zsolt a Hertha Berlin kapusedzője szeretne Orbán sofőrje lenni. No, nem azért, mert annyira szeretne vezetni a pesti utcákon és szívesen elhagyná Berlint. Dehogy. Csak megpróbálná elmagyarázni a miniszterelnöknek, miért savanyú a paradicsom, vagyis miért nincs magyar foci.

Petry messze él Budapesttől, de nem naiv, tudja, hogy itt minden fűszálat Orbán mozgat, tehát közvetlenül őt kéne meggyőzni, hogy hiba épülnek pályák, s önti a milliárdokat a fociba, ez így nem működik. Márpedig, ha a gazda nem tudja eladni a terményeit, akkor el kell gondolkodni azon, a földdel, a traktorral, a trágyával vagy az öntözéssel van a  baj. Petry nagyon szeretne segíteni, de Orbán egyelőre nem keres sofőrt, s nem nagyon kíváncsi mások véleményére. Igaz, Csányi MLSZ elnöknek is sokáig tartott, míg eljutott a tűréshatárig, s legutóbb már kibukott belőle, hogy micsoda pazarlás folyik a  magyar klubokban, 42 játékost szerződtetnek, s abból húsz egyáltalán nem játszik, de busásan megfizetik. Nem érti a bankár, hogy miért dobnak ki egy halom pénzt az ablakon, akkor inkább mennének el inkább vacsorázni. Hát, ha meggondoljuk, hogy csak tavaly 46 milliárd forint tao pénz landolt a focinál, abból már a fél ország megvacsorálhatna.

Petry persze nem közgazdász, még csak nem is bankár, ő nem számolta össze a milliárdokat, de segíteni szeretne. Receptet ő sem tud, csak azt tapasztalja, hogy e kis hazában előbb akadémiáért sóhajtoztak, aztán most, hogy tucatnyi akadémia van, az sem jó. És tényleg, itt semmi sem működik. Hiába szerepeltek kiválóan az U17-esek, két év múlva nem biztos, hogy pariban lesznek az ellenfelekkel. Valami mindig kibicsaklik. 

Petry emlékei szerint amikor 17 éves volt, akkor Bicskei Bertalan beléjük nevelte az alázatot és a becsvágyat, valamint a játék iránti tiszteletet. Amikor egy sorozatlövésnél nem vetődött el egy labdára, keményen leszidta a szakember, mondván, mit képzel magáról, nem a saját szórakoztatására edz vele. Figyelmeztette, ha még egyszer ez előfordul, nem pazarolja rá az idejét. Azt mondta, hogy majd jön egy másik és elvetődik, ő pedig mehet a válogatottból. És úgy látszik, Petrynél ez bevált, ő elvetődött háromszor is, vitte is valamire, külföldön, s most kapusedző Berlinben. Talán ezt a vetődést kéne valahogy megtanítani a többi gyereknek is...Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ