RSS Feed

Angela Afrikában

Mogyorósi Géza - 2019. 05. 21. 8:00:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Angela Afrikában

A berlini fal három évtizeddel ezelőtti leomlása után a bonni Bundestagba katapultált, majd 2005-ben a német történelem első női kancállárjává választott dr. Angela Merkel az európai külpolitika egyik frontasszonya.

Persze – akárcsak Theresa Maynak Londonban – azért belföldön is akad bőven dolga, gondja a Spree-parti nagykoalíció irányítójának. Mert például, szemben hazánkkal Németország lakossága nem csökkent a 21. században, hanem folyamatosan gyarapszik. A migránsválság „túl humánus” kezelése miatt Bécstől Budapestig kritikát besöprő kancellárnő - 18 év után - önként távozva kereszténydemokrata pártja, a CDU éléről jól tudja, hogy réges-rég volt ilyen alacsony a munkanélküliség az NSZK-ban. EU-n belüli és kívüli fiatalok, menekültek százezrei integrálódtak már, s dolgoznak, tanulnak: igaz a német nyelv, a kultúra, a liberális életstílus sokuk számára szokatlan. Miként a nők egyenjogúsága, a szólásszabadság sem jellemző azokra a régiókra – Szíriától Afganisztánig – ahonnan a menedékkérők zöme érkezett.

Afrikát, közelsége ellenére, mintha sokáig mostohagyerekként kezelte volna a bonni/berlini kormányzat. Ám már a 21. századi terrohullám és a 2015-ös menekültroham előtt voltak próbálkozások arra, hogy a fekete kontinensen biztosítsanak jó életminőséget a polgároknak. Feltűnő az is, hogy tavaly nyár óta számos távoli államot keresett fel - a nyáron 65. születésnapját ünneplő, Kelet-Németországban szocializálódott, ám Hamburgban világra jött - Merkel asszony. Szenegálban, Ghánában, Nigériában éppúgy tárgyalásokat folytatott, mint szeptemberben Algériában. 2018 végén újfent Észak-Afrikába röppent: akkor egy másik arab állam vezetőivel tanácskozott Marrákesben. (Onnan Marokkóból érkezett tanulni Németországba az a három vidám srác, akikkel Berlinben elegyedtem szóba a tavasszal. Nagyot röhögtek, amikor – tréfásan, angolul – azt kérdeztem, hogy úsztak, vagy repültek? Mondták, naná a vizes verziót választották... Persze, hogy hülyéskedtek, s pár szemeszter után odahaza folytatják majd az egyetemet!)

Afrikában – ahol nagyon nyomulnak a kínai befektetők – már 2019-ben is többször járt Angela Merkel és az onnan érkező küldöttségek is egymásnak adják a kilincset a kancellárihivatalban és a különböző minisztériumokban. Közös környezetvédelmi, vízügyi, oktatási és kultúrális projekteken túl, a demokratikus, fejlődőországok katonai kiképzésébe is bekapcsolódott több EU-s tagállam, így Németország is. Idén februárban Egyiptomban, majd májusban Burkina Fasoban folytatott bilaterális megbeszéléseket a legnépesebb közép-európai gazdasági nagyhatalom irányítója. Maliban Bundeswehr egyenruhásokkal is találkozott a fáradhatatlan  - áprilisban 90 éves édesanyját elvesztő - politikusnő. A harcok sújtotta térségből Nigerbe utazott Merkel asszony. Szóval hihetetlenül strapás a kancellárnő élete, ám a polgárok zöme elégedett munkájával. Bár a menekült kérdéstől a dízel botrányig hibáit is gyakorta szemére veti az ellenzék, sőt néha a koalícióspartner szocdemek (SPD) is, a nyugdíjak aktuális növekedése, az állástalan kvóta 5 százalék alá szorítása a berlini kormányfő mellett szól. A Brexittel tökölő britek, a sárgamellényesekkel verekedő franciák, a kormányba emelt szélsőjobbal vívódó osztrákok és Orbán Viktor – ha nem is vallják be – irigykedhetnek a 83 milliós NSZK sikereire. Ja, és Merkelnek nem kellet éveket várnia arra, hogy Washingtonból hivatalos meghívót kapjon!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ