RSS Feed

Egy toleráns ország

Árpási Zoltán - 2019. 05. 19. 8:00:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Egy toleráns ország

Nem tudom, mibe kerülhetett a Közúti Intelligens Kamerahálózat, közkeletű nevén a VÉDA-rendszer kiépítése, s hogy mekkora hatékonysággal szolgálja a balesetek számának csökkenését. Gyanítom, hogy milliárdokat költöttek rá, s hatása a közlekedés biztonságára nagy valószínűség szerint meglehetősen csekély.

Ha csak a gyorshajtóktól bekasszírozott összeget nem nézzük, mert vagabund és figyelmetlen autósok, akik nem veszik észre a VÉDA-ra figyelmeztető táblákat, mindig voltak és mindig lesznek. A sebesség megszállottjai odafigyelnek, az út fölé hajló építmény előtt lassítanak, utána meg a gázra taposnak.
Svájcban nincs VÉDA, a sofőrök általában mégis betartják a szabályokat. Kamera persze ott is van az autópályák legkritikusabb pontjain, és a legforgalmasabb útkereszteződésekben. A sebességhatár túllépését azonban, a hazai gyakorlattal szemben, autópályán, lakott területen és azon kívül egyaránt, legfeljebb három kilométerig tolerálják, utána küldik a csekket. Egy ismerősünk 50 kilométeres táblánál elbambult, 70 kilométeres sebességet mutatott a rendőrség kütyüje, amikor bemérték. Kapott egy igazán udvarias levelet, amelyben közölték, hogy az elkövetkező fél évben nevezzen meg egy hónapot, amikor nélkülözni tudja a jogosítványát.
A kereszteződésben maradást – ami Budapesten mindennapi jelenség – se tolerálják a svájci zsaruk. Aki benn marad, 250 frankért, durván 75 ezer forintért akadályozza a keresztforgalmat. Valószínű: csak egyszer.
Néhány évvel ezelőtt egy megyei rendőr főkapitány azt mondta, lakott területen óránként 60 kilométerrel még biztonságosan lehet közlekedni. Azért maximálták mégis 50 kilométerben a sebességet, mert úgyis mindenki túllépi tíz kilométerrel.
Még mondja valaki, hogy nem toleráns ország a miénk!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ