RSS Feed

A fagylalt visszanyal

Regös István - 2019. 05. 17. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A fagylalt visszanyal

Azt hiszem, elég egyöntetű az a vélemény Magyarországon, hogy ha van hadilábon álló ágazat, akkor az az egészségügy. Mondhatni, már nem is hadi lábon áll, hanem két mankóval tartja viszonylagos egyensúlyát, de sajnos ez az állapot bizonytalan. A közelmúltban nagyon fontos kórházak különböző okokból nem tudtak traumatológiai ügyeletet biztosítani, elsősorban a fővárosban.

Nem az a lényeg, hogy most tovább köszörüljük a nyelvünket a történteken. Igen, pontosan tudom és nem is akarom kisebbíteni a gondot, annak ugyanis, aki sürgősségi ellátásra szorul, hiába magyaráznék bármit is, szenved, kétségbeesett a hozzátartozóival együtt.

Fegyelmezetten és felelősségteljesen

Mégis, ilyenkor üli torát a mérhetetlen felelősség vagy inkább a felelőtlenség, és számomra érthetetlen módon ilyenkor szinte mindig szóba jön a Honvédkórház neve. Nem tudom, kinek nagyobb a felelőssége? A politikusoknak, akik politikát csinálnak abból, hogy az emberek szenvednek, és a kórházak szűkölködnek? Vagy a média munkásainak, akik válogatás, kommentárok nélkül, az elemzések félresöprése után, gyakran minősíthetetlen hangon trombitálják szét a vádakat? Határozottan kijelentem, hogy az egészségügy nehéz helyzete, vagyis a mi nehéz helyzetünk, egyáltalán nem rendszerfüggő. Igen, a baloldal idején éppen úgy, mint a jobboldal kormányzásakor, zártak be kórházakat és születtek olyan tervek, amelyek már a létrejöttük pillanatában halottak voltak. A Honvédkórháznak mindig is nagyon jó híre volt, amit hosszú évek jó teljesítményének köszönhet. Csodaesetek szóltak a gyógyító munkájukról, amit nemcsak itthon, hanem külföldön is elismertek. Kutatásaik orvos-, ápolásszakmai és szervezési téren elérték a felsőfokot. Azt is mondhatjuk, hogy évtizedeken át az ország legjobb kórháza volt. 


Én vállalom a felelősséget

Figyelem! Azt mondom, és vállalom a köpdösést, a Honvédkórház most is fantasztikus munkát végez, nehéz helyzetében is a legjobbak között van szakmailag. Ha valamihez nem ért egy újságíró, tanuljon, gyűjtsön anyagot, hallgassa meg mindig mindkét felet, így igazságosabb lesz az általa közvetített állítás. Ha ott megáll a tudósításban, hogy X. Y. kórház ügyelete nem fogadta a súlyos baleseti sérülteket, ahhoz tegye hozzá, hogy miért és hogyan alakult ki ez a nagyon súlyos helyzet. Micsoda dolog egy kórház nyakába varrni az ország nehéz egészségügyi helyzetét? Az egyik politikus odáig ment, hogy a Honvédkórház fiatal, lendületes vezetőjét úgy akarta megsérteni, hogy azt mondta, nem is csoda, hogy a kórháza nem tudott az adott napon traumatológiai betegeket fogadni, hiszen ő maga hadisírgondozó, ami illik is a kórházához.


A hadisírok szentek

Igen, volt a Honvédkórház parancsnokának életében olyan időszak, amikor a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkáraként büszkén vállalta, hogy a hozzá tartozó területeken felügyeli többek között a hazai és a nemzetközi hadisírok gondozását. A temetőben egyformák vagyunk, és aki már meghalt, annak jár a végtisztesség. Amivel bántani akarták, éppen azzal dicsérték, hiszen amikor helyettes államtitkár volt, gondozott sírokat láthatott, aki akkoriban kilátogatott a katonai temetőkbe. Így aztán csak annyit mondok, ez a fagylalt visszanyalt, kedves politikusok! A Honvédkórház mindenhez hasonlítható, csak mindahhoz nem, ami összefügg a hadisírokkal. A megoldásokat viszont szíveskedjen közösen megtalálni kormány és ellenzék, mert ha így haladunk, visszafelé haladunk és előfordulhat, hogy nem három vagy négy kórház sürgősségi osztálya nem tudja fogadni a sérülteket, a betegeket, hanem országossá válik a gond! Erre szíveskedjenek az energiájukat összpontosítani, mert a gond mindannyiuké! Az utcai balesetek például nem válogatnak a hatalmon lévők vagy az ellenzék képviselői között, ahogyan a sürgősségi osztályokra érkezőknél sem számít a politikai hovatartozás. Mielőbb vissza kell csábítani az orvosokat, a nővéreket és az asszisztenseket! Ahogyan a hatvanegynéhány éves, korábban az egészségügyben dolgozó nyugdíjasokat is vissza kell hívni. Remélhetően egyszer majd eljön az idő, amikor a most még külföldön dolgozó orvosok, nővérek, asszisztensek többsége újra hazai kórházakban gyógyít. A Honvédkórház neve pedig megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. 


Fotó:
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ