RSS Feed

Apanap

Csontos Tibor - 2019. 05. 28. 9:34:26 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Apanap

Az Apák Napja egy világi ünnepnap, amelyet Magyarországon június harmadik vasárnapján ünnepelnek - olvasható a Wikipedia meghatározása, melyhez hozzátoldották, hogy az apák szerepének fontosságát számos pszichológiai tanulmány is igazolja. Jegyzem megfele, hogy számtalan apa számtalan pszichológiai tanulmány elolvasása nélkül is tisztában van saját szerepének fontosságával. Lehet persze, hogy néhány anya erről csak számtalan pszichológiai tanulmány elolvasása után értesül.

Már megint egy hamis és művi ünnep, amit június harmadik vasárnapján k e l l  megünnepelni. Május első vasárnapja Anyák Napja. Ez nagyon rendben van. Május utolsó vasárnapja Gyermeknap. Ez is nagyon rendben van. Június harmadik vasárnapja, Jusztin, Arany és Tina nevének napja pedig Apák Napja, amelynek ötlete természetesen az Újvilágból hajózott át hozzánk. Honnan is máshonnan hajózott volna? A virágkereskedők persze nincsenek elájulva az ötlettől, ez az ünnep nem az övék, ilyenkor alig csilingel a kasszagép, az Apák Napjának a kereskedelmi adatok szerint elsősorban a műszaki cikkeket és a szerszámokat forgalmazó üzletek örülnek, ha örülnek. Apaünnep ide, Apaünnep oda, én még nem találkoztam például apanapos akciókkal, amolyan blekfrájdéjes mézesmadzagokkal a műszaki cikkeket és a szerszámokat forgalmazó üzletekben, mondjuk Black Sunday avagy Daddy's Day címmel. 

Erre a világi ünnepnapra az interneten már fellelhetők az Apák Napjára született, igazán nagy formátumú versikék, a húsvéti locsolkodó versek színvonalát is alul lihegő gagyi köszöntők, de hát mit lehessen tudni, bizonyára van apa, aki majdan meghatódik ezektől. Mi több, némely óvodákban talán már készülnek az apák napi ünnepi műsorokkal, ama állami fenntartású kisvárdai általános iskolában is megünneplik majd az apukákat, június harmadik vasárnapján, akik megveszik az iskola által kibocsátott térkőjegyeket, hogy elkészüljön végre az a fránya burkolat arrafelé " a tanulói környezet szebbé tételéhez". Az ottani apukák pechjére az iskola térkikövezése nem jelent közös beruházást a kisvárdai új stadionnal és a helyi lórehabilitációs központtal. 

Ha már átadták volna ezt a sokak szerint várdai keserűnek számító lórehabilitációs központot, az ott dolgozó apukák is részesei lehetnének a Vállvetve Apával akciónak, ami arról szól, hogy az édesapák intézményesen bevihetik a gyerekeiket a munkahelyeikre. Citálom az erről szóló közleményt: "Ezáltal az apa és gyereke minőségi időt tölthetnek együtt, a lányok-fiúk megismerhetik, mit csinál az édesapjuk, látják őt kompetensen döntést hozni, hozzáértően elvégezni feladatokat. A Vállvetve Apával nap hiánypótló gazdasági jelentőséggel is bír: elengedhetetlenné vált, hogy a gyermekek konkrét munkahelyeket és dolgozó felnőtteket lássanak." 

Ha nem ez a Vállvetve Apával, a gyerekek nyilván soha nem látnak konkrét munkahelyeket és dolgozó felnőtteket. S tessék mondani, nem inkább otthon, a családban és nem csupán az év egyetlen, erre a célra kinevezett napján kellene eltölteni együtt azt a "minőségi időt"?  Hiánypótló lélektani jelentőséggel is bírna. Miként az is, hogy e közlemény egyik mondatán lovagolhatnának a válásokat követő gyermekelhelyezési perekben: "Pontosan tudjuk, hogy milyen pótolhatatlan szerepe van az apáknak a gyerekeik felnevelésében."
Tudni kellene. Vállvetve Anyával, Ügyvéddel, Bíróval. 

Fotó: csongrad.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ