RSS Feed

A móri thriller

Csontos Tibor - 2019. 06. 04. 8:00:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A móri thriller

2002. május 9. Soha nem felejtik el Móron ezt a dátumot. Tizenhét évvel ezelőtt ezen a napon 12.30 és 12.55 óra között hidegvérrel szinte kivégeztek nyolc embert az Erste Bank helyi fiókjában. Az elkövetők egy Skorpió típusú sorozatlövővel mészároltak le banki alkalmazottakat és ügyintézésre várakozókat. A magyar kriminalisztika történetében ez volt a legvéresebb rablótámadás, melynek nyomán a kormány nemzeti gyásznapot is elrendelt az áldozatok emlékére. A hír pedig: film készül a történtekről.

A Magyar Nemzet elmúlt hétvégi számának mellékletében kolumnás összeállítás idézte a hátborzongató rablógyilkosság részleteit, nyomozás néhány mozaikkockáját, a feltételezett és az igazi elkövetőket. Akiknek megtalálására talán soha nem látott hajtóvadászat indult, hiszen egy egész ország fogadta megdöbbenéssel a móri mészárlás hírét. A sajtóban háborús bűnösként aposztrofálták a móri gyilkosokat, újra elkezdődött a vita a halálbüntetés visszaállításáról, azon a hétvégén a sportrendezvények egyperces gyászszünettel kezdődtek, a pénzügyminiszter szakmai tanácskozást hívott össze a bankbiztonságról, az Erste bank bejelentette, hogy végleg bezárja móri fiókját és kártalanítja az áldozatok hozzátartozóit, a Kossuth téren félárbocra engedték a nemzeti lobogót. A rendőrség speciális fejvadász alakulata soron kívüli feladatként kapta meg a móri ügyet, az országos rendőrfőkapitány tízmillió forintot nyomravezetői díjat ajánlott fel. 

Mór felülírta az úgynevezett maffialeszámolások utáni nyomozásokat is, melyek nyomozási iratait Mór után ismét átnézték. A rendőrség bízott abban, hogy szemtanú által hitelesített közelebbi információkat tudhatnak meg a bankban történtekről, a tettesekről attól a pénztároslánytól, aki éppen arra az egy napra ugrott be helyettesként, de aki egy héttel a mészárlás után a kórházban halt bele sérüléseibe. E jegyzetnek nem témája a nyomozás történetének megismétlése, annak részletezése, hogyan akadtak horogra gyilkosok, köztük az eleinte annak vélt Kaiser Ede, akit három évvel a történtek után Mór miatt ítéltek életfogytiglanra, pedig a véres bankrablás időpontjában nem is lehetett Móron, mert úgymond, alibije volt: azon a napon, abban az időben egy burgenlandi pénzváltót rabolt ki és a szemtanúk felismerték. 

Istenes László, a TV2 reggeli programjának egyik műsorvezetője a MIX Magazinnak adott interjújában elmesélte, hogy az általános iskolában hat évig tanította Kaiser Edét, akivel állítása szerint a legbensőségesebb tanár-diák viszonyban volt, s emiatt is hitt kezdettől fogva Kaiser ártatlanságában, ahhoz, hogy semmi köze nem volt a móri mészárláshoz. Még arra is készült, hogy interjút készítsen egykori tanítványával a börtönben, de Havas Henrik megelőzte. 2007-ben fogták el Nagy Lászlót. A rendőrség szerint ő volt a móri mészáros, bár ezt Nagy soha nem ismerte be, de néhány héttel az elfogása után, még a jogerős ítélet előtt öngyilkos lett a zárkájában.  Kovács Lajos, az ORFK Döglött Ügyek Osztályának egykori vezetője szerint - aki móri ügyben is nyomozott - ezzel beismerte, hogy ő gyilkolt Móron. 

Cseppet sem mellesleg Kovács Lajos A mór megtette... című, tíz éve megjelent könyvében részletes "vallomást" tesz mindarról, ami a móri ügy nyomozásában történt. Ő írja le, hogy a móri gyilkosokat a város határában menekülés közben gyorshajtásért állították meg a rendőrök, akik éppen Nagy László igazoltatásakor kapták rádión a bankban történt vérengzés hírét és az utasítást, hogy azonnal menjenek vissza a kapitányságra eligazításra. Emiatt a járőr elengedte az autót, amelyben Nagy László és társa, Weiszdorn Róbert ült, utóbbi lába előtt ott hevert a gyilkos Skorpió. Nem tudni, hogy ez a jelenet benne lesz-e a móri vérengzésről készülő játékfilmben.

A Magyar Nemzet értesülése szerint ugyanis jövőre elkezdődhet a bankrablásról szóló film forgatása. "Egy neves, nemzetközileg többször is elismert magyar producer, kiváló rendező és két sikeres forgatókönyvíró hónapok óta dolgozik a film megvalósításán." Hollywoodban egy ilyen "sztori" után nem várnak tizenkét évet. Az is igaz, hogy nagyon sok megtörtént bűnügyet mozgóképesítettek. Nálunk is. Csakhogy mindaz, ami Móron történt, még ennyi idő elteltével is frissnek hat. Nem tudom, Móriban bemutatják-e majd. Csak az biztos, hogy az áldozatok hozzátartozói nem ülnek majd ott a nézőtéren. 
Fotó:
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ