RSS Feed

Elindult a balatoni vitorlásszezon

Somogyi Nóra - 2019. 05. 13. 9:07:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elindult a balatoni vitorlásszezon

Szombaton a Balaton hagyományos megkoszorúzásával, vitorlabontó ünnepséggel és a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) által megrendezett Balatoni Évadnyitó Beflex Nagydíj vitorlásversennyel indult a balatoni turisztikai és vitorlásszezon Balatonfüreden.

A Balaton évről évre egyre jobb turisztikai eredményeket ér el: a vendégéjszakák száma a régióban tavaly 2,9 százalékkal közel 6 millióra emelkedett. Az MVSz egyik célja, hogy a jövőben még több turista látogasson el a Balatonra és a többi magyarországi tóra.

Az elmúlt évtizedeknek megfelelően a Balaton megkoszorúzásával, vitorlabontó ünnepséggel szombaton elindult a balatoni turisztikai és vitorlásszezon. A balatonfüredi ünnepélyes rendezvényen Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára nyitotta meg a hivatalos vitorlásszezont. Elmondta, hogy Magyarországon számos olyan turisztikai hely van, amelyeket a magyar családok fel tudnak keresni, ezek egyik ékköve pedig a Balaton. Rákossy Balázs szerint az idén fennállásának 90. évfordulóját ünneplő Magyar Vitorlás Szövetségnek fontos szerepe van a turisztikai fejlődését segítő együttműködésben. Kiemelte: az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztések után további beruházások vannak folyamatban, köztük új kikötőhelyek, bicikliutak és szálláskapacitások, amelyek célja, hogy a pihenésre és sportolásra vágyók minél hasznosabban tölthessék el a szabadidejüket.
 
 
Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke beszédében kifejtette, hogy a szövetség reményei szerint a tavalyi sikeres szezonhoz hasonló évad lesz az idei is. A vitorlássport komoly sikereket ért el, hiszen a magyar vitorlázó élsportolók közül Érdi Mária és Berecz Zsombor már tavaly megszerezte a tokiói olimpiai kvótát, és jó esély van arra, hogy az idén további két magyar egység, a Laser Standard hajóosztályban Vadnai Benjamin vagy Vadnai Jonatán; a kétszemélyes 470-es osztályban pedig a Gyapjas testvérek megszerezzék az olimpiai indulás jogát. Kollár Lajos azt is elmondta, hogy a versenysport mellett a túravitorlázás népszerűsítése is kiemelten fontos a szövetség számára. Ehhez kapcsolódik, hogy az idén a Magyar Vitorlás Szövetség közreműködésével elindul a balatonfüredi kikötőépítés, a részben uniós forrásból finanszírozott balatonfüredi megállópont fejlesztése. Az elnök közölte továbbá, hogy a szövetség az uniós pályázatok segítségével közel 200 hajót juttatott 27 klubnak az elmúlt években. 
 
A Magyar Vitorlás Szövetségről
 
Az 1929-ben alakult Magyar Vitorlás Szövetség a tagegyesületek szervezete, az egyes vitorlázók egyesületi tagságukon keresztül válnak a sportág részévé. A szövetségnek közel A szövetségnek 140 tagszervezete van, amelyen belül közel négyezer engedéllyel rendelkező sportoló versenyez. Magyarország tavain a tagegyesületek évente összesen több mint kétszáz vitorlás versenyt rendeznek. A versenyzők 50-55 különböző kategóriában, hajóosztályokban mérkőzhetnek az országos bajnoki címekért. A magyar vitorlázás aktívan kapcsolódik a nemzetközi versenyélethez is. A Balatonon évente négy-hat alkalommal kerül sor különféle hajóosztályokban világ és Európa-bajnokságokra, Európa Kupa futamokra.

Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ