RSS Feed

Preetz tévedése

Dalia László - 2019. 05. 16. 8:00:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Preetz tévedése

Egy sportigazgató fura helyzetben van, felülbírálhatja a vezető edzőt, s könnyen hiheti azt, hogy jobban látja a dolgokat, mert nem a kispadon ül. Ám ő leginkább a pontokkal számol és nem a csapattal. Könnyebben pánikba esik, ha a csapat hullámvölgyvbe kerül és elhiheti, hogy egy edzőcserével, minden rendbe jön. A Hertha menedzsere most alighanem ebbe a hibába esett és könnyen az állásába kerülhet.

Dárdai Páltól tudjuk, hogy évekig kiválóan dolgoztak együtt Michael Preetz sportigazgatóval, s ha voltak is köztük konfliktusok, az nem került ki a Hertha klubházából. Az utóbbi hetek már nem ilyen békében teltek, s békés válás lett a vége. Lehetett volna másképp is, ha Dárdai egy vérmes edző, bevihetett volna egy-két balhorgot Preetznek, de a pécsi edzőt nem ilyen fából faragták. Ő elfogadta, hogy néha felállítják az edzőt,  és azóta is teszi a dolgát, most aratta azóta a második győzelmét a csapat és biztos tizedik a Bundesliga tabelláján, amely nem rossz eredmény egy középcsapattól. Ha a gárda erősségét nézzük, akkor talán a tizedik hely is túl előkelő helyezés a Herthának és akkor arról még nem beszéltünk, hogy Dárdai tudatosan próbálta beépíteni a fiatalokat.

Kétségtelen, Dárdai így is évekig ült a berlini kispadon, pedig a német bajnokságban ez nem jellemző. Viszont nem érdemtelenül volt eddig töretlen iránta a bizalom, hiszen egy erős középcsapatot nevelt és ha Preetz néhányvereség után nem vesztette volna el a fejét, maga is belátta volna, hogy hasonló tudású edzőt nehezen fog találni, vagy csak dupla-tripla áron. Egyébként a sportigazgató egyetlen, nyilvánosan is vállalt kritikája az volt Dárdaival szemben, hogy tavaszra mindig visszaesik a csapat. Ez a kétségtelen tény viszont könnyen magyarázható azzal, hogy a Hertha túlvállalta magát, a tabella elején való tanyázása, vagyis az 5.-6. hely nem volt reális, azt sem szellemileg, sem fizikailag nem bírta a csapat. Ha jóval többet költöttek volna átigazolásokra, s jött volna egy-két igazán pengés focista, akkor lehetett volna az 5.-6. helyről álmodozni.

Preetz talán ma már okosabb, de elvesztette volna a fél arcát, ahogy a művelt kínai mondja, ha visszalép. Az általa alkalmasnak tartott trénerek ugyanis jóval többet kértek annál, mintamit a Hertha hajlandó lett volna fizetni. A kényszerhelyzetben lévő Preetz nem tehetett mást, mint megjátszotta azt a kártyát, ami már egyszer bejött. Kinevezte a  43 éves horvát Ante Covicot, aki ebben a szezonban a Hertha U23-as együttesét vezette, s 1996 és 2000 között a Hertha első csapatában 74 bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Ám egy utánpótlás edző nem mindig léphet magasabb osztályba, Dárdainál ez borítékolva volt, s ha nem ült volna a Hertha kispadjára, ma a magyar válogatottat vezetné, ahogy néhány meccs erejéig, míg Preetz engedte, meg is tette. Ha Covic nem válik be, Preetz lesz a  következő, akinek mennie kell.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ