RSS Feed

Siófok, az állatorvosi ló

Dalia László - 2019. 05. 11. 8:00:27 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Siófok, az állatorvosi ló

No, nem a városra gondoltam, hanem a női kézilabda csapatra, amelyben egyetlen magyar játékos sem szerepel, még a cserepadon is külföldiek ülnek. Ez volna hát a Balaton-parti légiós válogatott. Talán a szertárosnak magyar neve van, bár ebben sem lennék biztos. Ha kísérletnek szánták, sikerült egy nemzetközi tábort berendezni Siófokon, ha már a migránsok elkerülnek bennünket.

A magyar kézilabda látott már szebb napokat is, a férfiakat legutóbb még Egyiptom is megelőzte, pedig arrafelé nincsenek ilyen kiváló stadionok, kibélelt öltözők és ilyen ragyogó fizetések. A pénzeső persze rossz útra is viheti a sportolókat, edzőket és a klubvezetőket. Hallottunk már efféle véleményeket például Kemény Dénestől, hogy a vízilabdában is inkább kárt okozott jó pénz, már az utánpótlásban is megjelentek a megélhetési edzők. Miközben a magyar bajnokságban szerbek  játszottak, a  válogatottjuk nemrégiben még tropára vertek bennünket. A labdarúgásban és a kézilabdában még rosszabb a helyzet. A Kisvárdában brazilok játszanak, az Újpestben több a szerb, mint a magyar és a Felcsút sem az akadémistáktól hemzseg. Sem a bajnok FTC-ben, sem a tavalyi bajnok Mol Vidiben nem a magyar játékosok vannak többségben, így Marco Rossi szövetségi kapitánynak külföldről kell importálnia a válogatottakat.

A kézilabdában a Veszprém és a Szeged, vagyis a két élcsapat ugyancsak a legdrágább svéd, dán, szerb, spanyol játékosokat szerződteti, ahogy a nőknél a Győr is. A Final Four miatt ez még többé-kevésbé érthető is, bár a Szeged idén sem jutott el Kölnbe, mert a drága légiósok betliztek a Vardar ellen. A legkirívóbb példa mégis a Siófok, amelyre épkézláb magyarázattal aligha tudna valaki szolgálná. Persze, meg sem próbálták. Hogyan létezhet a kis Magyarországon egy kisváros, amelynek légiós válogatottja van. A gazdag Svájcban se tűrnének el hasonló példát, egy olaj-sejkségbe kéne kirándulnunk,  hogy hasonlót találjunk, de hát ott van olaj, van dollár. Nekünk mink van? Taonk. Vagyis a mi adónkból, úgy gondolja egy siófoki klub, hogy ő majd összevásárol külföldön egy csapatot és az Ezüstparton tort ül.  Hülyék persze mindenütt vannak, akik a más pénzén mulatnak, de miért tehetik meg?

A Magyar Kézilabda Szövetség talán van olyan erős, hogy a magyar kézilabda érdekében megszabja, hány külföldi játékos lehet a pályán, miután ezzel a válogatottakat is segíthetné, hiszen a nagy csapatok gyakran nem játszatják a legjobb magyar játékosokat, de azért leigazolják őket. Mondjuk, a nemzetközi meccsekre ez nem vonatkozna, s így a Final Fourt is elérhetnék, bár a Veszprémet és a Győrt kivéve, eddig ez másoknak nem sikerült. Bár azt hinné a kívülálló, hogy a kézilabda környékén lévők, mindenféle korlátozás nélkül is a magyar kézilabdát támogatják. Vajon ki tud majd örülni, ha a Siófok az itthoni bronzérem után az EHF kupát is megnyer?

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ