RSS Feed

Nyereséges az Emirates

mix - 2019. 05. 09. 13:40:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nyereséges az Emirates

Az Emirates Csoport nyilvánosságra hozta 2018-2019-es pénzügyi jelentését. A vállalatcsoport 631 millió dollár nyereséggel zárta a tavalyi pénzügyi évét. Ez már a 31. egymást követő év, amikor pozitív eredménnyel működik a társaság.

 Az Emirates Csoport sorozatban a 31. üzleti évét zárta nyereségesen, stabil üzleti növekedést produkálva. A ma közzétett 2018-2019-es pénzügyi jelentésben az Emirates Csoport 631 millió dollár profitot jelentett a 2019. március 31-én zárult pénzügyi évre, amely a tavalyi évhez képest 44 százalékos csökkenést mutat. A Csoport árbevétele 7 százalékos javulással elérte a 29,8 milliárd dollárt. A pénzforgalmi egyenlege 6 milliárd dollár, 13 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi záráskor, jórészt köszönhetően a jelentős beruházásoknak és felvásárlásoknak, melyeket a most véget ért üzleti évben valósított meg a cégcsoport, illetve a tavalyi 545 millió dolláros osztalékfizetés miatt.

A Csoport idén 136 millió dollár értékű osztalékot fizet tulajdonosának, az Investment Corporation of Dubai-nak.
Őfelsége Ahmed bin Saeed Al Maktoum sejk, az Emirates Csoport elnök-vezérigazgatója így értékelte az évet: „A 2018-19-es év kemény volt, nem teljesítettünk olyan jól, mint szerettünk volna. A magasabb olajárak, az erősödő dollár és a kemény piaci verseny is negatívan hatott a profitunkra. Úgy tűnik, hogy az előző évi globális légi teherszállítási keresletnövekedés lelassult, és az utazókereslet is csökkent, különösen a mi régiónkban, ez pedig hatással van mind a dnata-ra, mind az Emirates-re."
„Minden üzleti ciklus más, de mi továbbra is okosan és határozottan kezeljük a piaci kihívásokat, és használjuk ki a lehetőségeket. Célunk mindig is az volt, hogy nyereségesen, fenntartható módon és felelősségteljesen működjünk Dubajban, és ezek az elvek továbbra is irányítják döntéseinket és befektetéseinket. 2018-19-ben az Emirates és a dnata 31. nyereséges évét zártuk, egyúttal olyan befektetéseket eszközöltünk, melyek biztosítják jövőbeli sikereinket."
2018-2019-ben a Csoport együttesen 3,9 milliárd dollárt fordított új repülőgépek és felszerelések beszerzésére, cégek felvásárlására, létesítmények modernizálására, technológiai fejlesztésekre, valamint személyzeti kezdeményezésekre, ami jelentős növekedés a múlt évi 2,5 milliárd dolláros beruházási kiadásokhoz képest.
Az Emirates februárban több, flottával kapcsolatos beruházást jelentett be: 40 db A330-900-as és 30db A350-900-as típusról egyezett meg 21,4 milliárd dolláros listaáron az Airbus-szal, melyeket a repülőgépgyártó 2021 és 2024 között szállít le.  Ezen felül 14 további A380-assal bővül az Emirates flottája 2019-től 2021 végéig, mellyel 123-ra bővül a megrendelt A380-asok száma.
A dnata legfontosabb befektetései között szerepelt a Q Catering és a Snap Fresh megszerzése Ausztráliában, és a 121 Inflight Catering az Egyesült Államokban, továbbá a Dubai Express és a Freightwork LLC részvényeinek felvásárlása. 51%-kal többségi tulajdonos lett a Bolloré Logistics LLC, UAE-ben, új rakomány- és gyógyszerkezelő létesítményeket épített Belgiumban, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Ausztráliában, Szingapúrban és Pakisztánban. Felvásárolta a német utazásszervező Tropo-t, továbbá többségi tulajdont szerzett az utaztatási szektorban mesterséges intelligencia alapú informatikai megoldásokat kínáló BD4travel-ben.
A Csoport több mint 120 leányvállalatánál a teljes munkaerő-állomány 2%-kal, 105 286 főre emelkedett, javarészt a dnata nemzetközi terjeszkedésének köszönhetően. A Csoport munkavállalói több mint 160 különböző nemzetiségből érkeztek. 

Az Emirates teljes utas- és cargo kapacitása 2018-19 végén elérte a 63 milliárd tonnakapacitást – ezzel megszilárdította vezető helyét a világ legnagyobb nemzetközi légitársaságai között. A légitársaság a 2017-18-as időszakban mérsékelten, 3 százalékkal növelte kapacitását, és elsősorban a nyereségességre összpontosított. 
Az Emirates 13 új – 7 db A380-as és 6 db Boeing 777-300ER – repülőgépet helyezett üzembe, beleértve az utolsó megrendelt 777-300ER géptípust. A következő 777 megrendelés 2020-ban várható, amikor az Emirates átveszi az első 777X géptípust. Ezzel párhuzamosan 11 használt repülőgépet vont ki a forgalomból, így március végén a teljes flotta 270 repülőgépből állt. Ez a 24 gépet érintő flottaátalakítás ismét az egyik legnagyobb, egy éven belül végrehajtott csere volt, melynek köszönhetően az Emirates flottájának átlagéletkora mindössze 6,1 év. Az Emirates célja, hogy a „Fly Better” ígéretet szem előtt tartva egy fiatal és modern flottát üzemeltessen, amely mind a környezet, mind az utasok számára előnyös, valamint az üzemeltetése is kifizetődőbb.
Az év folyamán az Emirates három új desztinációt jelentett be: London Stansted, Edinburgh és a chilei Santiagó. Továbbá újraindította járatát a törökországi Sabiha Gökcenbe. A légitársaság ezen felül 14 további desztináció irányába növelte kapacitását, így az utasok még több repülési időpont és átszállási lehetőség közül választhatnak. 
Kiegészítve az organikus hálózatnövekedést, az Emirates több stratégiai partnerség révén növelte globális hálózatát: az év során codeshare megállapodást kötött a Jetstar Pacific-kel és a China Southern Airlines-szal. A légitársaság a South African Airways-szel is bővítette stratégiai kereskedelmi partnerségét. Az Emirates-flydubai partnerség tovább fejlődött, aminek köszönhetően az Emirates utasok 67-tel több, flydubai által kiszolgált úticélt érhetnek el és könnyebben átszállhatnak 11 flydubai járatra, amelyek az Emirates 3-as Termináljáról közlekednek. Az együttműködés részeként az Emirates Skywards mind az Emirates, mind pedig a flydubai hűségprogramjává vált.
A kiélezett piaci verseny és az üzleti környezet változásai okozta kihívások ellenére az Emirates 26,7 milliárd dollárra növelte árbevételét. Az amerikai dollár relatív erősödése más valutákkal szemben az Emirates legfontosabb piacain 156 millió dollár értékű negatív hatással bírt a légitásaság mutatóira, szemben a tavalyi év pozitív, 180 millió dolláros valutahatásával szemben.
A teljes működési költség a 2017-18-as pénzügyi év számaihoz képest 8 százalékkal nőtt, míg az üzemanyagárak markáns, 22 százalékos növekedést mutattak a tavalyi év 15 százalékos növekedéséhez képest. Az előző évhez képest az üzemanyagköltség 25 százalékkal 8,4 milliárd dollárra nőtt, amely magában foglalja a kapacitásbővítésnek megfelelő, 3 százalékos emelkedést. Az üzemanyagköltség a 2017-18-as 28 százalékhoz képest a működési költségek 32 százalékát tette ki a most zárult pénzügyi évben, és továbbra is a legnagyobb költségelem a légitársaság működésében.
A magas üzemanyagárakat, a piacon érzékelhető erőteljes verseny és a kedvezőtlen valutahatások ellenére a vállalat 237 millió dolláros nyereséget könyvelt el, ami 69 százalékos visszaesés a tavalyi eredményekhez képest.Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ