RSS Feed

Modern idők

Mogyorósi Géza - 2019. 05. 08. 8:00:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Modern idők

Döbbentem olvasom, hogy tavaly óta tucatnyi francia rendőr lőtte főbe magát. Párizsban – ahol négy éve múzeumoztam utoljára – a sárgamellényes tüntetők és az egyenruhások sorozatos összecsapása már-már polgárháborús hangulatot idéz. Ráadásul a Notre-Dame is lángba borult.

Legkésőbb – a 130 esztendeje Londonban született – Sir Charles Spencer Chaplintől tudjuk, hogy igen stresszes volt a 20. század. Háborúk, forradalmak, puccsok, terrormerényletek, diktatúrák a harmadik évezredben is hozzátartoznak bolygónk „szürke” hétköznapjaihoz. A kisember a fogaskerekek között örlődik, mint Chaplin hajdani remekművében, a Modern Times-ban a hajszolt, kizsákmányolt főhős. Ma a gondot Burnoutnak becézik. Netán depressziót és stresszt emlegetnek az orvosok.

Az export- és sikerorientált Németországban is feltünő, hogy a munkavállalók 37 százaléka pszichés problémák miatt teszi le a lantot, jóval a (lassan 67 éves korhatárra emelkedő) nyugdíjazás előtt. A túlhajszolt foglalkoztatottak, vezetők néha maguk is érzik, hogy kevés idejük jut családra, barátokra, kikapcsolódásra, ám rettegnek nem reagálni a telefonhívásokra, mailekre, ha az főnöktől, kollégától - például vakáció alatt - érkezik. Mint az egykori NDK úttörőinél, a jelszó 2019-ben is a „Mindig készenlétben!” („Immer Bereit!”) A  hajdani keletnémet ifjúsági szervezet, a „Pionierorganisation Ernst Thälmann“ anno lelkes leányai, fiai, napjainkban a kapitalista húsdarálóban vergődnek. Kötelező (túl)teljesíteni!

Így aztán nem csak francia rendőrök, germán menedzserek, melósok és keresztény lengyelek, magyarok ezrei ölik meg magukat évente. Arat a választott halál olyan jóléti ázsiai országokban is, mint Japán és Dél-Korea. Vlagyimir Putyin birodalmában – nem mellesleg a Föld leghatalmasabb területű államában – naponta átlag 60-80 ilyen tragédiáról (nem) szólnak a híradások. A világ legnépesebb demokráciájaként emlegetett Indiában évente több, mint negyedmillióan menekülnek a nyomor, a kilátástalanság, a nőhiány, a munkahelyi stressz elől a pusztulásba. Modern idők! Van ennek értelme?

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ