RSS Feed

Tortáskodnak

Csontos Tibor - 2019. 05. 07. 8:00:27 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tortáskodnak

Persze, hogy nincs ilyen ige a magyar nyelvben, de hát oly sok szólelemény szárnyal már mifelénk, hogy ez talán már fel sem tűnik. Amennyiben persze szóleleménynek számít a címbeli kifejezés. Cseppet sem biztos, sőt lehet a vájtszavúak szótorzulásnak minősítik. Mert ugye, mi az, hogy tortáskodni? Talán semmi értelme, de mégis ez ötlött fel, amikor a érkezett a hír, hogy a cukrászkodók újfent bemutatják Magyarország Tortáját.

Kedden ugyanis a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtótájékoztatón számol be arról, hogy mely torták jutottak a Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája országos versenyének döntőjébe. Megvallom, kedvelem ezeket az Ország Micsodája ákciókat, nem is olyan régen az Ország Tojására ültem rá gondolatilag, afelett érzett örömömben, hogy a kecskeméti Zsigóné Katinak, Európa legjobb tojásdíszítőjének, a Tojásdíszítés Királynőjének jóvoltából már az Ország Beszélő Tojása is megszületett. Kelni még nem kelt ki, de már megvagyon. S rendre van már nekünk Ország Kenyere, Nemzet Ásványvize, jó néhány éve pedig majszolhatjuk az Ország Tortáját is. 

Dagadhat is a keblünk évek óta a honfiúi büszkeségtől, hogy kisül az Ország Tortája, sőt egészségvédőink örömére cukormentes tortája is, és ugye, az említett országkenyér. Az országalmát ne soroljuk ide, az teljesen más képződmény. Az Ország Tortája, az Ország Kenyere, az Ország Tojása. Mi ez, ha nem az összetartozás élelmiszeripari kifejeződése?  Az Ország Tortáját címért évente hadakoznak békésen a cukrászműhelyek. "Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak." 

Tavaly a versenybe indult  huszonkilenc torta közül Sztaracsek Ádám komáromi cukrász alkotása, a Komáromi Kisleány elnevezésű torta nyerte el a kitüntető címet. Az édesmester e fantázianévvel  szűkebb hazájára, Komárom városára kívánta felhívni a figyelmet, remélve, hogy a népdalbéli kislányról elnevezett torta a város egyik büszkeségévé válik, és által viszi a hírét a Dunán. Mi tagadás, által is vitte, Dunán innen, Dunán túl, Tiszán innen és Tiszán túl is keresték a Komáromi Kisleányt az ország legkülönbözőbb cukrászdáiban. Az Ország Tortája szeletnek ugyanis magasan van a marketingje, de még ennél is magasabban van az ára. Sebaj, a kíváncsiság vagy a sznobság kinyittatja a pénztárcánkat.

Úgymond, egy tavalyi verdikt szerint "a torták minőségének védelme érdekében az Ország Tortájának receptje csak az év végétől lesz nyilvános, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik". Fél évre titkosították a Komáromi Kisleány receptúráját is. Az idézetből az derült ki, hogy ha már az eredményhirdetés másnapján nyilvánosságra hozzák a receptet, hogy az ország bármely, ipartestületen kívüli cukrásza elkészíthesse az Ország Tortáját, az egyesek szerint ártott volna a győztes torta minőségének. 

Szóval, a tortakislányt eleinte csak a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének tagjai készíthették el, mondván, hogy aki nem tagja a testületnek, annak semmi köze a minőséghez és csak ronthat a Komáromi Kisleány állagán, ízvilágán, mindenén. A Komáromi Kisleány egyébként mézes-diós tészta alapú volt, melyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmoskörte likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölelt körbe a vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse.

Kíváncsian várjuk az idei országos tortáskodók produkcióit. 

 

Fotó: nosalty.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ