RSS Feed

A boldogságkereső

Dalia László - 2019. 05. 06. 8:00:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A boldogságkereső

Eszterhai Katalin azt mondja magáról, hogy boldogságkereső. A Kanadában élő írónőnek immár a harmadik könyve jelent meg, s mindegyik a szeretetről szól, pedig az Édesanyja sosem ölelte meg, s még a halála előtt sem mondta ki, hogy "Szeretlek".

Mindig féltem a szeretet-irodalomtól, az ezoterikus boldogságról áradózóktól. És akkor kapok egy könyvet egy másik pécsitől, akit hajdan Meszesen Édesanyám tanított és együltő helyemben végigolvasom, pedig már a címe is olyan hétköznapi (Szeretném még elmondani: Szerettem). Aztán kinyitom és a halványkék lapokon, a pasztell képeken elképedek, és a szavak is fesztelenül áradnak, pedig Eszterhai csak annyit akar mondani, hogy találjunk valami örömöt mindennap, ne engedjük, hogy elszaladjon az élet, s a boldogság elkerüljön. Vékony jégen táncol, de sosem csúszik át az érzelgős világba, a giccsek mezejére, miközben a fél világirodalmat beidézi. És mindig visszatér Paracelsusnhoz, hogy a szeretet az egyetlen gyógyító erő. 

Egyszer egy törzsfőnök azt mondta az írónőnek, hogy csak énekelni és táncolni kell, aztán a zene is megérkezik. Amikor először hírt adott magáról, vagyis megjelent az első könyve, Édesanyám felhívta és 47 év után újra beszéltek. "Rögtön megismertem a hangját, pedig utoljára hetedikes koromban, Meszesen, a fehérhegyi iskolában hallottam, s ugyanazt a bizsergető érzés szállt meg, mint amikor angyalt látunk. Aztán eljöttem Budapestre, meglátogattam, megölelt és magához húzott, s újra kicsinek éreztem magam. Engem Édesanyám sosem ölelt meg. Én már elmúltam hetven. Nem félek, amit kapok, az mind ajándék. Nagy kanállal mértem én is a szeretetet."

Eszterhai férje Kanada egyik legjobb operatőre, ő készítette a könyv képeit is, s manapság is megölelik egymást reggel és este is. Egyszer mégis megtörtént, hogy két napig nem vette észre, a férje levágta a szakállát, azóta is ezen bosszankodik. Akár a mesében a vadász, amikor az új kutyája, a vízen járva hozza ki a lelőtt madarat. Nem akar hinni a szemének, harmadjára már elhívja a szomszédját, hogy ő is megerősítse. A kutya ki-be rohangál, a  szomszéd mégsem szól semmit. Erre már rákérdez a vadász, a szomszéd elgondolkodva válaszol: tényleg, a nyavalyás nem tud úszni.Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ