RSS Feed

Drezda híres szülöttei

Mogyorósi Géza - 2019. 05. 05. 8:00:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Drezda híres szülöttei

Talán nem mindenki tudja, hogy Szászország fővárosában született több francia uralkodó - köztük XVI. Lajos - édesanyja, Maria Josepha von Sachsen (1731-1767). Az Elba Firenzéjének becézett település híressége volt a Kiegyezés idején, ugyenerre a névre keresztelt másik leány, IV. Károly (utolsó) koronás főnk mamája (Mária Jozefa szász királyi hercegnő) is, aki 1944-ben hunyt el.

Május hagyományosan a városnéző turizmus főszezonja. Prága és Berlin között autózva, buszozva, vonatozva feltétlenül érdemes megállni egy-két napra Szászország fővárosában. Az Elba Firenzéjének becézett település seregnyi meglepetést tartogat! Talán nem mindenki tudja, hogy Drezdában született több francia uralkodó - köztük XVI. Lajos király - édesanyja, Maria Josepha von Sachsen (1731-1767).  E település híressége volt a Kiegyezés idején, ugyenerre a névre keresztelt másik hercegnő is, IV. Károly (utolsó) királyunk mamája, aki 1944-ben hunyt el.  A város legendás fia Julius Otto Fritzsche festőművész, valamint a szintén a 19. század második felében világra jött Carl von Cosel (német-amerikai) radiológus és Walter Hahn fényképész zseni. Ötven esztendővel a fotós halála után, napjainkban  már szinte sehol egy Trabant - állapítom meg egy vendéglő teraszáról bámészkodva.

Ám rengeteg az oroszul, kínaiul beszélő vendég a hajdani NDK egyik legszebb cityjében, míg angol szót alig hallottam Drezda macskakövezett, fátlan, autómentes történelmi belvárosában. Ott barangolva arra gondolok, hogy Vlagyimir Putyin egykori KGB-s tiszthez hasonlóan sokan érezhetnek nosztalgiát a Német Demokratikus Köztársaság tájain ideiglenesen állomásoztatott szovjet katonák és rokonaik közül! Talán a (közel)múlt emlékeit fürkészik: az 1945 februárjában brit-amerikai bombák által elpusztított hajdani barokk kulturális központ a második világháború után majd' félévszázadig a Vörös Hadsereg (egyik) szállásadója volt. Akkoriban volt gyermek, majd sportsztár Manfred Kallenbach a Dynamo Dresden fürge kapusa és Werner Otto a '72-es müncheni olimpia ezüstérmes – kétszeres világbajnok – bringása. 

Nyolcvan esztendővel a második világháború kirobbanása után, ha látni is egyenruhásokat az Elba meglepően zöld partján, a hidak és helyreállított paloták, múzeumok környékén, azok jobbára rendőrök, turisztikai szolgáltatásaikat ajánló (buszos, hajós) idegenvezetők. Netán a világhírű Semper Operaház magyar művészeket is foglalkoztató előadásaira csábító, kosztümös reklámemberek.

Jómagam három klassz kiállítást néztem meg, fotóztam végig (sokadik) rapid drezdai vakációm során. Feltétlenül ajánlom a kicsik és nagyok figyelmébe a Közlekedési Múzeum állandó és időszaki tárlatát. Az álomszép parkjával sétára csábító, három évszázados Zwingert sem véletlenül tartják Közép-Európa egyik legszebb barokk épületegyüttesének. Én a porcelán kiállítást élveztem a legjobban, de a Matematikai-Fizikai Szalon mérőeszközei, automatái, réges-régi órái is lenyűgöztek. 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ