RSS Feed

Történelmi pillanatok

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 05. 04. 17:44:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Történelmi pillanatok

Nyolcvanöt esztendeje lett államfő Berlinben (az Osztrák-Magyar Monarchiából származó) Adolf Hitler. Bő egy évtizeddel korábban, 1923 viharos napjait jól példázza, hogy azon az őszön Hamburgban Ernst Thälmann forradalmi munkásai az utcára vonultak és a bajor fővárosban Hitler nacionalista baráti köre puccsot szervezett.

A müncheni osztrák álmodozónak már csak tíz évet kellet várnia, hogy hatalomra jusson, belefojtva a szót a (lángba boruló) Reichstag képviselőibe, köztük Ernst Thälmannba, Wilhelm Pieckbe és Walter Ulbrichtba. (E két utóbbi politikus az 1949-ben alakult NDK első elnökeként, illetve pártvezéreként kárpótlódott az elszenvedett igazságtalanságokért...) Noha a Kreml fura ura Sztálin Jóska elvtárs nem bánt kesztyűs kézzel - vélt vagy valós politikai - ellenfeleivel, sok európai kommunista érezte magát nagyobb biztonságban a Szovjetunióban, mint hazájában. 

Rengetegen fizettek életükkel naivitásukért. "Prága, Párizs és újra meg újra Moszkva voltak a náci időkbeli emigráció helyszínei. Itt is, ott is pármunkát végzett Ulbricht, aki 1928-tól a Szovjetunió Kommunista Pártjának is tagja volt, a simulékony fajtából" - amint azt a Der Spiegel írta. A német magazin így folytatta: "1919 és 1939 között négyszer változtatta meg az SPD-vel kapcsolatos elveit. Valamennyi 180 fokos fordulat Sztálin parancsára történt. Ulbricht az 1936-38-as moszkvai tisztogatások idején is szót fogadott a Kreml vezérének: sok százezer orosz mellett német kommunisták százai is áldozatul estek a sztálini gyilkosságoknak. Ulbricht és akkori segítője, a bonni SPD későbbi frakcióvezetője, Herbert Wehner döntöttek arról, hogy mely' német elvtársakat kímélje meg a titkos rendőrség. Csak kevesen voltak... Hiszen csupán ketten élték túl baj nélkül a moszkvai emigrációt: Ulbricht és Pieck az NDK későbbi első államfője." (Wehner a semleges Svédországban esett hadifogságba 1942-ben.) Folyt. Köv.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ