RSS Feed

A magyar focista lelke

Dalia László - 2019. 05. 02. 8:00:10 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A magyar focista lelke

Nehéz a dolga a katonának és a magyar focistának. Az utóbbiról még nem született dal, mert úgy tűnik, nem mindenki osztja ezt az álláspontot. Vajon miért állítják egyesek, hogy ezért a fociért nemhogy 5-10 milliót, de 500 ezret is kár lenne fizetni, elég lenne a lerobbant stadion és a göröngyös pálya is? Legalább lenne mire hivatkozni, ha elpattan a labda.

A Ferencváros az OTP Liga új bajnoka. Napok óta ódákat zeng a sportlap, s maguk a játékosok, edzők és klubvezetők is nagyon elégedettek. Pedig hát a Budapesti Honvéd elleni meccsen olyan gyengén játszottak a fiúk, hogy egy NB III-as csapat is elpáholta volna őket, s a kispestiek is győzni tudtak, pedig az aztán egy lerabolt csapat. Hemingway úr mindenkit eladott tavaly, aki egyeneset tudott rúgnia  a labdába, aztán a klubtól is megvált. Igaz, évek óta mondogatta, hogy van az a pénz. Mindez nem érdekes, ünnepeljünk, bajnok lett a Fradi.

Én nem vagyok fanatikus drukker, a szép fociért nézem a meccseket és dühösen láttam, hogy a jövendő bajnok össze-vissza rugdossa a labdát, s mintha az egész csapat formán kívül játszana. Holott örömfocit is játszhattak volna, hiszen a Mol-Vidi nem tudta behúzni a Puskás Akadémia elleni mérkőzést, addig szórakoztak, míg az utolsó percekben a Puskás bekotort egyet, vagyis kiegyenlített. Így a napéji pontszámítás szerint az FTC előnye már behozhatatlan volt. Na, de nálunk semmi sem úgy van, ahogy másutt. Egy angol, spanyol vagy német csapat ezek után megmutatja, hogy mit tud a bajnok és elpáholja a két klasszissal gyengébb kerettel bíró ellenfelét. 

Mindaddig nem értettem, az FTC bűnrossz játékát, míg a sportlapban el nem olvastam, hogy nehéz úgy játszania egy csapatnak, ha már a meccs előtt tudja, megnyerte a bajnokságot. Még egyszer nekifutottam, hátha akkor jobban értem. Ha átjön az egyik külföldi szomszédom, biztos, nem próbálom elmagyarázni a mondat értelmét, mert nem ment volna. Viszont én is magyar vagyok, csak tudnom kéne a megfejtést. A magyar focistának olyan bonyolult lelke van, hogy elakad a lába, rátelepszik az isteni zavar, hogy akkor most mi a fenének hajtson, ha már besöpörte a bajnoki aranyért járó milliókat. És tényleg. Egy bibi persze van, amikor majd a nemzetközi kupában egymás után jönnek a meccsek, hiányozni fog az erő meg az akarat. Bár erre is megvan a recept. A gyors kiesés. És ebben, ismerjük be, rutinja van a magyar csapatoknak.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ