RSS Feed

Nyuszi ül a fűben

Mogyorósi Géza - 2019. 05. 01. 8:00:12 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nyuszi ül a fűben

Lehet azon szomorkodni, hogy Dárdai Pál németországi karrierje picurkát megtorpant, miután a Hertha BSC labdarúgó csapat sorozatosan veszíti meccseit. Ám a magyar tréner munkájára a jövőben is számít a berlini klub. Ja, és itt a tavasz!

Aki először keresi fel Közép-Európa legnépesebb fővárosát - ahol magyar sportolóink a '36-os ötkarikás viadalon tíz aranyat nyertek - az gyakran meglepődik, hogy vizekben mennyire gazdag, zöld metropolisz Berlin. Mintha nem is az öreg kontinens szívében barangolna a messziről (?) ideutazott vándor. Tiergarten kerület (benne a Zoo-val) a - 2019-ben már 3,7 milliós - település belvárosában kényezteti a polgárokat. Míg a több, mint 3 ezer hektáros erdőség, Grunewald a német „Hauptstadt” dél-nyugati részén fekszik.

A kutyás és ebtelen berliniek kedvelt, seregnyi tóval csábító kirándulóhelye évszaktól függetlenül kellemes kikapcsolódást ígér. Nekem elhihetik, hiszen ágynak dőlt ismerősöm tömzsi négylábúját gyakorta „legeltetem” a zölderdei tavak környékén. Emitt nyuszi, mókus, őz, vaddisznó üget, amott biciklisták, kocogók suhannak. Egy-egy lovassal is találkozni néha és az ornitológusok távcsöve (vélem) időnként a pucéran fürdőzőkre téved. Úszómester, halőr sehol!

A környék legrégebbi, csinos épülete a II. Joachim választófejedelem számára lassan félezer éve emelt vadászkastély. A Jagdschloss Grunewald-ot a 17. századtól átépítették. A reneszánsz stílust a barokk váltotta fel. A nudista és textiles strandolók, családos túrázók, sportolók, kutyások körében is népszerű Grunewald levegője friss, autó sehol (na jó, a távoli parkolóban pihennek). A természetvédelmi terület panorámája a Grunewaldturmból (eredetileg Kaiser-Wilhelm-Torony) élvezhető a leginkább. Nincs messze az Olympiastadion sem, ahol az első osztály egyetlen fővárosi labdarúgó brigádjának munkáját 2015 óta irányítja Dárdai Pál. Ez is zöldövezet, ahová – a szezon végén lapátra tett – magyar trénert 2020-ban visszavárják. A jövőben az utánpótlás edzéseit irányítja majd a népszerű, 43 éves szakember. Micsoda Pali!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ