RSS Feed

Kiscsillagos helyzetjelentés

Dalia László - 2019. 04. 29. 8:00:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kiscsillagos helyzetjelentés

Lovasi András nem ír mostanában közéleti dalszövegeket, azt mondja nincs kedve lemezre írni, hogy "milyen most a nagy büdös helyzet Magyarországon". Azon persze nagyon bepipult, amikor az index szerint elkezdett Ákososodni, mert szerinte az ő lemezét nem lehet párhuzamba vonni azzal, amit Ákos jelent Magyarországon a popzenében, és ez így is van. Ettől még persze lehet rossz a lemeze.

Lovasi kicsit kilóg az általa leértékelt mai popzenéből, amit egyébként joggal hasonlít a közélethez. S ez a kettő valamiképp persze összefügg, amit sosem gondoltunk volna a hatvanas-hetvenes években, amikor zenében messze progresszívebbek voltunk, mint a környező szocországok és persze a saját politikusainknál is. Igaz, akkor nekik még volt egy mentségük, hogy ideiglenesen itt állomásoztak egy világbirodalom harcosai és nem bankár jelmezben lopakodtak be a rezidenseik sem. 

Lovasi azért sem mondja meg a tutit a mostani dalaiban, mert nem szeretné, ha a menedzsere figyelmeztetné koncert előtt, hogy "most ezeket a dalokat ne játszd". Persze, tudjuk, mondták le koncertjeit másfél éve egy Magyar Narancs interjú miatt és vannak művházak, színházak, ahová már nem hívják meg Alföldit, Bródyt vagy épp Koncz Zsuzsát. És rádiókból, tévékből sincs hiány, ahol nem játszanak bizonyos dalokat. Furcsa is lenne, ha a Kossuth Rádióban vagy éppen a  Petőfiben felcsendülne a "Lesz még magyar köztársaság" című Bródy dal, miközben állítólag minden rendben van a magyar demokrácia környékén.

A helyzet jó, de nem reménytelen. Ezt még nem Lovasi írta, de ő is eljutott idáig. Ha megkérdezik, el is mondja, hogy "Ha itt akarunk maradni, tudomásul kell venni, hogy még jó darabig ez lesz. Csönd, hó, halál. Kialakultak a pozíciók, mindenki tudja, hol áll, hogy mire számíthat nagyjából." Ez a kádári kor leírása. Ugyanott vagyunk, Lovasi szerint. Nem borzasztó?

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ