RSS Feed

A szürkék hegedőse

Csontos Tibor - 2019. 04. 27. 8:21:32 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A szürkék hegedőse

A szexepílje az egysíkú gondolkodás, a sajátjai iránti kritikát teljességgel nélkülöző attitűd. Ő a vezércikkember. A szürke ötven árnyalatában játszik, mert hát maga is a szürkék hegedőse, hogy kölcsönözzünk valamicskét az új vizeken járó Ady jellemet is jellemző verssorából. A vezércikkember igazi alattvaló, aki csak azt veszi észre az őt körülvevő valóságból, amit sugallnak neki, s mivel a többit elhallgatják, az számára nem is létezik.

A vezércikkember szexepílje a befolyásolhatóság, az egysíkú gondolkodásmód, a sajátjai iránti kritikát teljességgel nélkülöző attitűd, a vezércikkember a szürke ötven árnyalatában játszik, mert hát maga is a szürkék hegedőse, hogy kölcsönözzünk valamicskét az új vizeken járó Ady jellemet is jellemző verssorából. A vezércikkember igazi alattvaló, aki csak azt veszi észre az őt körülvevő valóságból, amit sugallnak neki, s mivel a többit elhallgatják, az számára nem is létezik.
A vezércikkember a mindenkori hatalom kedvenc embertípusa, aki szereti, ha megmondják neki, miről mit gondoljon, aki akkor érzi jól magát, ha lojális lehet, ha feltétel nélkül megemészti a neki címzett igéket, akitől a szellemi restséget várják el, a fennálló viszonyok kritikátlan elfogadását. Azt, hogy söröskorsóval a kezében tespedjen otthon a fotelban a képernyő előtt, Ő az, aki a vezércikkek szövegpaneljeit használja a mindennapi beszédben is, merthogy önálló gondolatai nincsenek. Szólamokat, jelszavakat mond, nem találja saját hangját, mert hát nincs is neki olyan. A hűséges alattvalóhoz illően. Csilivili autójából a plakátok szlogenjeit lesi, hogy tudja, mihez kell tartania magát, szókincse is kimerül az ott olvasottakban. 

A vezércikkemberrel vitatkozni sem lehet, önálló világnézet helyett ugyanis vezércikknézetei vannak a világról, a tények sem érdeklik, legszívesebben hajlana Einstein útmutatására, aki szerint ha elégedetlenek vagyunk a tényekkel, változtassuk meg őket. 

Nem polgár, hiszen hiányzik belőle a polgári értékrend. Nem polgár, hiszen a politika csicskása. A polgárlét mibenlétéről, szellemi muníciójáról fogalma sincs. Híján van mindenféle toleranciának is, nyíltan rasszista, homofób, nem kedveli a kozmopolitákat, a menekülteket válogatás nélkül és szinte zsigerből gyűlöli, nem érdekli, melyiküket mi készteti arra, hogy nyakába vegye a világot. A szegények, elesettek iránti szolidaritás érzésének a szikrája is hiányzik belőle. Úgy tartja, a szolidaritás valamiféle komcsi mákony, ezért soha nem állna ki a gyengébb mellett. Meggyőződésből. 

A vezércikkember szerint, ha valaki nem ért egyet vele, az bizony kommunista, miközben fogalma sincs e kifejezés tartalmáról, történelméről. Egyszer egy vita hevében végső érvként lekommunistázott valakit, aki megjegyezte: elfogadom, hogy kommunista vagyok, ha megmagyarázod, szerinted mit jelent kommunistának lenni! A vezércikkember erre elhallgatott, a szellemi bajvívás már nem az ő terepe, az adott témáról ugyanis ilyenkor még el kellene olvasnia néhány vezércikket. Igaz, nem ismeri a líráját, de Petőfit, a lánglelkűt is méla undorral seperné les az asztalról, ha tudná, hogy a lírikus némely irodalomtörténész szerint egyike volt az őskommunistáknak. 

A vezércikkember gyűlöl és bizonyosan lőne is, ha tehetné. Mindig egyszerűen gondolkodik a világról,számára a világ olyan jókaisan fekete és fehér. Olykor még felesleges embernek is érzi magát. Az orosz irodalom ismeri a felesleges ember fogalmát, Csehov, Puskin, Gogol, Lermontov hősei ilyenek, felesleges emberek, kallódó értelmiségiek. A vezércikkember persze csak kallódó. Egy ideje azonban a feleslegesség érzése elhalványult benne. Lehetősége adódott ugyanis fogadásokra, partikra járni, híres emberekkel találkozni. Ettől azt hiszi, hogy ő már valaki és még magabiztosabban gyűlöl és közlekedik a világban,  Pedig hát.


Fotó: manufaktor.co.uk
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ