RSS Feed

Aranyat mosnak egy mátrai faluban

24.hu - 2019. 04. 19. 9:15:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Aranyat mosnak egy mátrai faluban

A Felső-Mátrában, a Darázs-hegy és a Teréz-hegy oldalában elterülő Mátraszentimre Magyarország legmagasabban fekvő lakott települése, melynek a legmagasabban, a tengerszint felett 835 méterre lévő településrésze Galyatető.

Mátraszentimrén múltat idéző kis hegyi templomok, máig őrzött szlovák hagyományok, ínycsiklandozó ízek és jó mátrai borok, kellemes séták és egész napos túrák kínálják magukat, egy különleges látványossággal fűszerezve: utóbbi a Mátrai Ásványház, azaz az Ásványmúzeum.

Az intézmény nem csupán egy ásványokat bemutató múzeum, kiállítása mellett csiszoló műhely –  ahol a látogatók hazánkban egyedülálló módon bepillanthatnak a síkcsiszolatok, marokkövek és ékszerek készítésébe -, mikroszkóp használat, UV-kamra, ásványgyűjtő és aranymosó foglalkozások is szerepelnek kínálatukban.

A múzeum a Magyarországról és Romániából származó ásványokon kívül ritkaságnak számító kollekcióval rendelkezik a világ más tájairól is. A mikroásványok rejtett világa iránt érdeklődők a kihelyezett mikroszkópok segítségével tanulmányozhatják az apró csodákat, az UV-kamrában pedig az ultraibolya fény hatására „világító ásványokra” csodálkozhatnak rá. A múzeum vitrinjeiben közel 1600 ásványt és ásványtársulást, valamint 150 ősmaradványt láthatnak az érdeklődők.

A múzeum iskolai csoportokat, napközis táborokat előzetes bejelentkezés alapján is fogad, számukra egész napos külön programokat szervezve, ahol a gyerekek aranymosó gépeken, vagy aranymosó tállal kipróbálhatják az aranymosást.Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ