RSS Feed

Párizs lángjai

Regös István - 2019. 04. 19. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Párizs lángjai

Borisz Vlagyimirovics Aszafjev amikor megírta a Párizs lángjai című világszép balettjét és nem volt olyan magára valamit is adó operaház a világon, amely ne adta volna elő, a legvadabb álmaiban sem hitte, hogy egyszer az ugyancsak világszép Notre-Dame, az emberi kultúra egyik csodája lángolni fog. Felcsaptak a lángok, amelyek körülölelték az évezredes köveket, zokogtak az oszlopok és könnyezett a mennyezet.

A lángok úgy csapkodtak, mint viharban a faágak, az emberi szívek vadul dobogtak a szörnyű látványtól: a katedrális égett, lángolt, bíborszínűvé vált az ég és Párizs lángjai az egész világot megdermesztették. 

A Notre-Dame példakép

A Notre-Dame az emberiség olyan szimbólumává vált, amely sokkal többet jelent, mint egy vallási épület. Teljesen mindegy, hogy nyolcszázötven vagy kilencszázötven éves, ezen kár is vitázni. Egy biztos, az építése idején, miközben rengetegen áldozták az életüket érte, már akkor az építészet csodája volt. Ismerjük Ken Follett A katedrális című regényét, tudjuk, hogy a világ nagyvárosai utánozni akarták a francia építészetet, amelynek csodálatos gótikája máig nem veszített szépségéből. Angliában rendre összeomlottak a székesegyházak kupolái, ezért a pallérok Párizsba jártak építészetet tanulni. Így született ez a csoda, melynek történetei az egész emberiség történeteivé váltak. Királyi esküvőknek, koronázási ceremóniáknak, hálaadó könyörgéseknek lett a helyszíne. A Notre-Dame számtalan drámát, veszélyt, támadást élt meg, melyekből rendre győztesen került ki, mindig szebb és izgalmasabb lett, mint amilyen volt.


Győztes párizsi tűzoltók

Több mint ötszáz tűzoltó újra és újra az életét veszélyeztetve fojtotta el a lángokat. A francia elnök a világ országaihoz fordult segítségért és a világ polgárainak dicséretére legyen mondva, folyamatosan érkeznek a hatalmas összegek, személyi és tárgyi segítségek, ami azt jelenti, hogy az emberek nemesebbek, mint ahogyan gondoltuk. Csak példaképpen említem, hogy a világ zsidósága, a Zsidó Világkongresszus vezetésével gyűjtést kezdeményezett a Notre-Dame restaurálására. Magyarország miniszterelnöke is kifejezte szomorúságát és támogatásáról biztosította a francia népet, amely könnyeket hullatott az egyik legjelentősebb nemzeti szimbólumukkal történtek miatt. Azonban minden szörnyűségben van valami előremutató.


Nagy gond, nagy összefogás

Mindez annak is jele, hogy a nemes ügyekért képes összefogni az emberiség. Néhol rombolnak, másutt építkeznek. A Föld már csak ilyen. Ez az összefogás azt is bizonyítja, hogy félre lehet tenni minden politikai és vallási szembenállást. A Notre-Dame-mal történtek során az emberek a szívükkel megértették, hogy nemcsak - és a „csak”-ot idézőjelbe tenném - egy katolikus templom küzdött meg Párizsban a lángokkal, hanem az emberiség tudása, a világ kulturális örökségének egyik szimbóluma is. A tüzet eloltották, Jeanne d'Arc, az orléans-i szűz, akit a lángok emésztettek el, mintha feléledt volna, hogy hatalmas szívével segítse a tűzoltókat. Még nem tudjuk, mi lesz a vége, mekkora a kár, de egyet tudunk: Emmanuel Macron, a franciák elnöke kijelentette, hogy legkésőbb öt éven belül újra klasszikus szépségében tündököl majd a Notre-Dame. Aminek köszönhetően az emberiség újra visszakapja kincsét, ezt a fantasztikus építményt. 


Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ