RSS Feed

Sms az autóból

Dalia László - 2019. 04. 20. 8:00:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Sms az autóból

Egy felmérés szerint, amit az Aegon Biztosító készített, tíz megkérdezettből négyen bevallották, hogy rendszeresen mobiloznak vezetés közben. Nos, nem kell pszichológusnak lenni, hogy tudjuk, még egy névtelen kérdőíven sem teljesen őszinték az emberek, a gyanakvás, nem kevés tapasztalás okán, a magyarok vérében van.

Nos, ez viszont sem többet, sem kevesebbet nem jelent, minthogy a többség úgy fogja a kormányt, hogy közben telefonál, tehát legalább kétfelé figyel. És ez még a jobbik eset, mert nem kevesen még üzeneteket is írnak, chatelnek. Erre mondják a szakemberek, hogy ilyenkor vakon vezetnek, mert egy autó a városban másodpercenként 14 métert, autópályán 36 métert halad. És egy üzenetet bepötyögni minima 3-5 másodperc. Félek, hogy ezt is csak a legügyesebbek tudják. A minap hallottam Bocskoréktól, amikor még volt rádiójuk, hogy a  régi mobilok jobbak voltak, mert tudtak vakon sms-t írni, míg az okostelefonokkal ez már nem megy. Hát, igen, akkor viszont az útra nem tudnak figyelni.

A pszichológus szerint a mobil függőség nem betegség, csak kezelni kéne, különösen olyan helyzetekben, amikor veszélyforrás. Márpedig a vezetés az volna. S bár a felmérés szerint a megkérdezettek 93 százaléka tudja, hogy milyen veszélyes, többségük mégis kézbe veszi a kocsiban is a mobilt. Ez velem is megtörtént többször, mert amikor a városi dugóban gurulgatunk, időnk is van, meg talán némi feszültséget is levezet, ha mobilozunk, ám ilyenkor könnyen összejön egy koccanás.

A rendőrök nem véletlenül indítottak kampányt a mobilozás ellen, hiszen szinte lehetetlen ezt ellenőrizni. Csak sejtik, bizonyos baleseteket vizsgálva, hogy gyakran a mobil okozta a baj, ám a vezetők nem vallják be. Nehéz is volna rájuk bizonyítani. Ám lassan annyi balesetet okoznak az okostelefonok, mint az ittas vezetők, tehát nem lehet belenyugodni, hogy tehetetlenek vagyunk. 

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ