RSS Feed

Tojás az ágyúcsőben

Csontos Tibor - 2019. 04. 21. 8:00:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tojás az ágyúcsőben

A kortárs itthoni hangulathoz illő húsvéti üdvözlő lapot találtam abban a képes albumban, amely a Húsvét régi képeslapokon címmel jelent meg évtizedekkel ezelőtt, és amelyet ebben a tavaszi ünnepkörben mindahányszor előszedek. Már csupán a rég eltűnt húsvéti hangulat felidézése miatt is. Ha már egyszer mindehhez nekem egy ilyen album szükségeltetik. Dúl a választási kampány, amely mifelénk az ünnepeket sem hagyja érintetlenül: a politikai kukacok a húsvéti sonkába is befúrják magukat.

Az említett, 1942-ben született képeslapon két, katonai egyenruhás nyúl süt el egy - vélhetően légvédelmi - ágyút, melyből sárga, piros és zöld hímes tojások törnek az égbolton cikázó piros és kék harci repülőgépek felé. A háborús jelenetet ábrázoló képeslap felirata csupa béke: Husvéti üdvözlet. Így, rövid u-val.  Ugyanez íródott a piros harci repülős képeslapra is, melyen a légijárműből két pilótaszemüveges nyúl nyúl a hímes tojásokért, hogy azokkal mintegy bombaként megszórja az alattuk húzódó falu határát. A harcias hevület szülte azt a képeslapot is, melyen kakas hátán ülve ront egymásnak kivont karddal két peckes, egyenruhás nyúltábornok. Gondolom, nem a nyuszilányárt vívnak párbajt. De még ez a három - és a húsvét idilli világának tökéletesen ellentmondó - háborús hangulatban született húsvéti képeslapról is lemászik valamiféle idilli hangulat, ami persze sokkal inkább jellemző a többi kétszáznyolcvan üdvözlő lapra. Naiv mesevilágot felfestő, szentimentális hangulatban ringatózó húsvéti lapok ezek, egy végleg letűnt világ lenyomatai. 


Az album első húsvéti képeslapja 1902-ből hoz hangulatot: az aranyfürtös, szárnyas angyalka három kakas által húzott kordén viszi a színes tojásokat, egy másikon hófehér nyuszi vontatta virágos hintót hajt a bakon ülő barna bundájú nyúl, egy harmadikon pedig két sárga tollú énekesmadár vontat nyuszi hajtotta, hímesekkel megpakolt négykerekű szekeret. Ez a képeslapvilág végtelenül egyszerű, fekete-fehér, több mint édeskés, és pontosan tükrözi a hagyományos biedermeierhez kötődő átlagízlést.E képeslapok vezérmotívuma természetesen a százféle változatban, díszítéssel megjelenő tojás, amely éppen úgy feltűnik barkafészekben, mint léggömbként, barika hátán, a nyúlrévész csónakjában, a jóságos, pipázó nyúlnagypapa puttonyában. Visszatérő figurák az angyalarcú kisfiúk és kisleányok, s persze, a sárga, pelyhes kiscsibék is. Az egyik üdvözlőlapon például nyúlmama harmonikázik egy farönkön ülve, miközben két csibe ropja a húsvéti táncot. 

Babaszerű gyerekek, csibék és persze nyuszik uralják a terepet, mézédes környezetben, hibátlan, szinte már tüneményszerű természeti tájakon. Ezeken a képeslapokon mintha megállt volna az idő, mai szemmel nézve olykor giccsesek. És mégis. Nagyon jó őket nézegetni. 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ