RSS Feed

Szeretlek, mint állat

Regös Gábor - 2019. 04. 17. 18:44:35 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szeretlek, mint állat

Megnéztem egy próbavetítésen Novák Erik legújabb filmjét, (Szeretlek, mint állat). Pont olyan furán kezdődött az egész, mint maga a film. Elírták a helyszín pontos címét, így egy bérházban kerestük páran a bizonyos galériát, ahol a rendező, főszereplő festményeit is meg lehetett nézni. Végül megtaláltam a helyet.

A film olyan mint egy road movie, csak út és autók helyett főleg nők vannak benne. Konkrét forgatókönyv nélkül készült a film, gyakorlatilag improvizációval..egy laza vázlat alapján, társszerzőként gyakorlatilag az összes színésznő beszállt. Csodálatos, tehetséges színésznők sora dobta fel az estémet a filmben. Fátyol Hermina, Farkas Franciska, Péterfy Bori, Lengyel Anna, stb. Az alaphelyzet az, hogy van egy fura, nihilista drogos , alkesz csávó, aki úgy vonzza a nőket, mint légycsapda a legyeket. Ragadnak rá, hozzá, ki ezért ki azért. Elhagyják, szexelnek vele, birtokolni akarják, újra elhagyják. Ki mit, ki hogy. Mégis szerintem sokkal jobban a nőkről szól ez a film, mint első olvasatra tűnik, mert kapnak benne teret, megpróbálhatják megmenteni a főszereplőt saját magától. Persze, ez elég reménytelennek tűnik. 
Igazából minden nő főleg a saját történetével van elfoglalva, a férfi hiába van velük, mégsem kap igazából komoly sanszot az életükben, és osztják is a filmben rendesen. Az egész film, kvázi egy színdarabszerűen, rövidre vágott jelenetek sora. A partnerek változnak, a helyzet mindig ugyanaz.. a főszereplő Erik totálisan alkalmatlan minden érzelmi kapcsolatra, marad a szex , a kamu, a linkség, és a magány. Az egész egy fejkamerával/vagy google szemüveggel készült, mindegy is hogyan, az eredmény szürreális és realista egyszerre, minimalista világa csak erősíti a lényeget. Gyakorlatilag a férfi szempontjából látjuk az egészet, ő meg sem jelenik a filmben.Néha a keze és persze végig röhögi, hazudja, káromkodja, szexeli az egészet. Novák Eriknek van legalább két olyan filmje, amit én már láttam..és mind a kettőt szerettem, A fekete levest, és a Zuhanórepülést Nagy Zsolt főszereplésével. Erik egy igazi lúzert játszik, aki sodródik, imádja a nőket, szexmániás  és persze drogos és mégis szerethető a figura, mert nem akar semmit. Azt hazudja, amit ott és akkor érez, de sokan voltunk már ebben a helyzetben!!! Ami a legfurább ebben a történetben, hogy a film nem kapta meg a művészfilm besorolást (még a Pappa pia is megkapta anno), így az Art mozikban, amik állami támogatással vetítik a magyar filmeket. Nem fogják leadni, mert nem éri meg nekik. Na az már egy érdekesebb kérdés, hogy a Magyar Filmalap  miért nem adta meg.  Valamiért csipi a rendező a szemüket, aki fillérekből is egy érdekes, aktuális problémákkal foglalkozó alkotást hozott létre, és azt gondolom igen sok ember megtalálhatja benne a maga kérdéseit és talán válaszait is. Kemény film, de tanulságos, vagy mondjuk kijózanító -felér egy terápiával. Az adható 10 csillag közül 6,9-re értékelem. 
 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ