RSS Feed

A Bodrogi

Csontos Tibor - 2019. 04. 24. 8:00:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Bodrogi

A nyolcvanadik születésnapján megsúgta nekem egy vele készített interjú során, hogy ő bizony már csupán élvezetből játszik. Illően meg is lepődtem e kijelentésen, hiszen ismerve filmjeit, színpadi szerepeit, sokan gondolhatjuk joggal, hogy Bodrogi Gyula mindig is élvezetből játszott. Legalábbis ez jött le a filmvászonról, a színpadról. Máig játszik, lubickol az előadások utáni tapsviharban és bezsebeli a közönség soha meg nem szűnő szeretetét. Voith Ágival közös showműsorának ez volt a címe: Minket nem lehet elfelejteni. Tényleg nem.

Bodrogi Gyula számára a színjáték a minden. Azzal együtt, hogy bevallotta: a színpadi jelenlét komoly kondíciót igényel. Midőn betöltötte a nyolcvanadikat, egyetlen évadban hat darabban játszott a Nemzeti Színházban és két szerepet vállalt a József Attila Színházban. Még ma is átrándul az angyalföldi teátrumba, ahol a Mici néni két élete című zenés vígjátékban tapsolhatnak neki a nézők. Talán nem véletlen, hogy éppen e darab apropóján köszöntötték a Nemzet Színészét a napokban a nyolcvanötödik születésnapján. Megkérdeztem tőle, milyen címet adna eddigi életének? Azt mondta, talán József Attila verssorát választaná: "Éltem és ebbe más is belehalt már", de el tudna képzelni olyan címet is, amely a nőkre utal, hiszen sokszor beszélt arról, hogy ő mindent a nőknek köszönhet. Az édesanyjának azt, hogy megszületett. Törőcsik Marinak, hogy színész lett belőle, Voith Áginak Ádám fiát köszönheti, mostani kedvesének pedig azt, hogy nagyon jól megvannak. 

Bodrogi Gyula sikeres pályát és életet tudhat maga mögött, melynek receptjét azzal adja közre, hogy kellő szerénységgel kell elfogadni mindazt, amit az élet ad és felkínál, mindemellett őszintének és becsületesnek kell lenni. Nem beszélve a százszázalékos odaadásról munkában, magánéletben. A Nemzet Színészeként is lenne mit átadnia pályakezdő kollégáinak, hiszen zsúfoltak az élménypoggyászai, ráadásul rendezett is és hosszú ideig volt a Vidám Színpad igazgatója. Mindig is fontos volt számára, hogy dúskálhatott, dúskálhat a nézők szeretetében. Ehhez hozzájárult és máig hozzájárul imponálóan derűs természete. Igaz, ez utóbbit születési hibának tartja...

A szerencse és Bodrogi Gyula mindig is párban járt. Szerencséje volt azzal, hogy a televízió indulása idején lett színész. A Színház- és Filmművészeti Főiskola után akkor kerültem a József Attila Színházhoz, amikor éppen egy olyan srácra volt szükség, amikor ugyanott elkezdődtek a zenés darabok Fényes Szabolcs, Szenes Iván, Nádas Gábor, Fodor Imre közreműködésével. Miközben gyermekkorában matematika-fizika szakos tanárnak készült. Kilenc évesen lépett először színpadra, amikor pápai iskolájában játszott egy vidéki társulat, s az előadásukhoz kellett egy gyerekszereplő. A középiskola után hivatásos néptáncos lett, de jóstehetségéről is elhíresült. Főiskolásként egy házibulin megjósolta, hogy osztálytársai milyen karriert futnak majd be. Mindegyik jóslata bejött. Azt viszont meg lehetett volna jósolni, hogy egyszer megkapja az Életmű-díjat a filmszerepeiért. Miként ez is megtörtént húsvéthétfőn, amikor átvehette a Magyar Filmakadémia elismerő díját. A laudációt Sándor Pál mondta el, olykor könnyekkel a szemében.

Azt persze Bodrogi sem tudta volna megjósolni, hogy majd kirakják a szűrét a főiskoláról. El is panaszolta Básti Lajosnak, hogy kirúgták. A főiskolán tanító színészóriás erre megjegyezte: "Lehet, hogy a f őiskoláról ki vagy rúgva, de az én óráimról nem!" Az intézmény falain belül pedig Básti felháborodva emelt szót Bodrogi védelmében: " Micsoda dolog az, hogy egy tehetséges embert ki akarnak rúgni?"Fotó: nemzetiszinhaz.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ