RSS Feed

Dobpergés

Mogyorósi Géza - 2019. 04. 18. 8:00:31 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Dobpergés

A berlini Múzeum-sziget szomszédságában, egy {Art Déco} műtárgyban gyönyörködve elegyedtem szóba egy idős, hajlott hátú német úrral. Amikor meghallotta, hogy magyar vagyok előkapott egy réges-régi, fekete-fehér fényképet.

A fotó Egerben készült még a 60-as években. Egy keletnémet trió szállodai fellépésén. A dobnál történetünk hőse ült fehér szmoking kabátban, passzentos, mandzsettagombos ingben. A második világháború kitörésekor született berlini bácsi, szép németséggel, büszkén mesélte, hogy két érettségije is van. Mert a fal 1961-es megépítése előtt – mivel nem volt kommunista – nem mehetett az NDK-ban egyetemre, ezért a a világváros nyugati felében is próbálkozott. De a családalapítás és a történelem közbeszólt, így Lothar – miként bemutatkozott – laboráns lett. Aztán a 70-es évektől Ladák, Volgák, Wartburgok „elvtársi sofőrje”: igaz továbbra sem volt párttag.

S a zene? Nos a hobbi muzsikus, hol két, hol három kollégájával főleg vállalati bulikon, szakszervezeti bálokon játszott. A kvártett néha nyolc lánynak is udvarolt szinkronban. Egyszer-egyszer a baráti KGST tagállamokba is elmerészkedtek csereüdüléses alapon a sokoldalú zenészek. Sajnos két hangszeres cimborája már halott és 2009-ben felesége is elhunyt – hallom Lothartól.

Újabb fénykép (ezúttal színes) kerül elő a tavaszias berlini napsütésben. Egy saláták között heverő teknőst látok, melyet az ezredfodulón vett nejének az öregúr. Az özvegyember páncélozott örökségéről - csecsemőkortól napjainkig - még számos fotót mutatott Lothar, majd elköszönt. Megjegyezve, hogy ennyit és ilyen jól tavaly beszélgetett utoljára: akkor a fiaival.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ