RSS Feed

Barka Emese Európa-bajnok

mti - 2019. 04. 13. 8:50:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Barka Emese Európa-bajnok

Barka Emese a magyar birkózósport első női Európa-bajnoki címét nyerte Bukarestben. A Vasas 29 esztendős sportolója az ukrán Tetjana Kitet győzte le az 57 kilogrammos kategória döntőjében. Sastin Marianna egy súlycsoporttal feljebb, a 62 kilogrammosok között lett bronzérmes.

Barka Emese történelmi győzelmet aratott (Fotó: MBSZ/Martin Gábor)
A Csepel 29 éves, Európai Játékok-győztes birkózója abban a tudatban léphetett szőnyegre, hogy karrierje legjobb eredményével távozik Bukarestből, akármi is történjen a Tetjana Kit elleni fináléban. Barka Emese eddig kilencszer állt dobogón Eb-n vagy világbajnokságon, mindannyiszor bronzérmes volt.
A tét ugyanakkor így sem volt kicsi: a magyar birkózósport első női Európa-bajnoki címe.
A 2016-os Európa-bajnoki ezüstérmes Kit rögvest egy lábra támadással kezdett, amiért a bírók két pontot ítéltek neki, Ritter Árpád azonban kikérte a challenge-et, amit jogosnak ítéltek, ezzel pedig Barka is kapott két pontot – a videó alapján sikeresen visszatámadt az ukrán akciója után (2:2).  
A következő percek akció nélkül teltek, ám a magyar láthatóan többet próbálkozott, ezért előbb szóban figyelmeztették az ellenfelét, majd a szünet után meg is intették passzivitásért (3:2). 

Másfél perccel a vége előtt másodszor is megintették Kitet, aki szabálytalanul támadta Barka arcát (4:2).
Az utolsó másodpercekben szerencsére hiába próbálkozott az ukrán, Barka újra és újra bontani tudta a fogást, így 4:2-re megnyerte a finálét! S ezzel pedig a sporttörténeti első magyar aranyérmet is a szakágban!
„Boldog vagyok. Ma nem birkóztam annyira jól, mint tegnap, nem sikerültek a támadások. Kikényszerítettem azokat a szituációkat, amelyekben jól érzem magam, de nem tudtam pontokat csinálni. Azért nyertem, mert mindennél jobban akartam győzni” – értékelte az MTI-nek pályafutása legnagyobb sikerét Barka.
A 62 kilogrammosoknál az egyik bronzérem szintén magyar nyakba került: a 2013-as világbajnok Sastin Marianna a svéd Moa Lena Maria Nygrent győzte le 3:2-re a harmadik helyért folyó csatában. Ez a Vasas 35 éves klasszisának 11. világversenyes medálja (s az 5. Eb-bronz), de az első édesanyaként!
„Most már jobb erőben vagyok, mint tavaly a budapesti vb-n, amikor ötödik lettem, de a birkózómozdulatok még mindig nem teljesen álltak össze. Dolgozunk rajta tovább, és az olimpiai kvalifikációs vébén még jobb leszek – mondta az MTI-nek Sastin, aki kitért arra, hogy a negyeddöntőt nagyon elrontotta, azt rutinból meg kellett volna oldania. – Nem hittem, hogy az olasz vigaszágra visz, nulla forintot tettem volna rá, de megcsinálta.”

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ