RSS Feed

Panoptikum

Mogyorósi Géza - 2019. 04. 14. 8:00:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Panoptikum

A Magyar Köztársaság berlini diplomáciai központjának szomszédságában, az Unter den Lindenen 2008-ban nyílt meg a Madame Tussaud Múzeum. A sok híresség társaságában már a következő tavasszal helyet kapott Helmut Kohl élethű viaszmásolata is. A kancellár most áprilisban ünnepelhette volna 89. születésnapját.

Jó egy évtizeddel ezelőtt hatalmas szenzációt keltett a Spreenél, hogy a Harmadik Birodalmat 1933 és 1945 között irányító náci diktátor, Adolf Hitler viaszfiguráját már a berlini panoptikum nyitó napján megrongálta - fogadásból - egy látogató. A Brandenburgi kapuval és a Magyar Köztársaság diplomáciai képviseletével szomszédos, Unter den Linden-i Madame Tussauds Múzeum hirhedt szobrát aztán tíz heti restaurálást követően helyezték vissza iróasztala mögé. Azóta jobban vigyáznak a {200 ezer eurós!} Führer-hasonmásra. A hajdani Lengyel Népköztársaság Nagykövetségének épületében helyet kapott viaszszobor-gyűjteményben elég magányosan érezheti magát Hitler, hiszen olyan humanista személyiségek kópiái veszik körbe, mint az antifasiszta díva, Marlene Dietrich és a náci birodalomnak szintén hátat fordító fizikus zseni, Albert Einstein, valamint a Béke-Nobel-díjas Willy Brandt.  A 2017 nyarán elhunyt Helmut Kohlt - aki bonni kormányfőből lett az „újraegyesítés atyjává” - nem fenyegetik rongálók, miként „nevelt lányát”, Angela Merkelt sem, aki most decemberben távozott pártja, a CDU éléről.

Számomra emlékezetes, hogy Orbán Viktor régi támogatója, az akkor 79 esztendős exkancellár Kohl nem örvendett annak, hogy 2009-től közszemlére tették. Anno úgy nyilatkozott egy nagypéldányszámú bulvárlapnak, hogy „sohasem járultam hozzá, hogy kiállítsák szobromat”. Az egykori nyugat-, majd össznémet kormányfőért, aki 1982-től rekord ideig, 16 évig volt a szövetségi köztársaság kancellárja, sokan aggódtak akkoriban, hiszen elesett otthonában. A komoly fejsérülést és agyrázkódást szenvedett Kohl persze nem került rossz társaságba  az Unter den Linden-i Madame Tussauds Múzeumban. 

Jó, jó a kivételt erősíti az Osztrák-Magyar Monarciában született Adolf Hitler. A sokat vitatott, rekord költséggel elkészített bunkerjelenet, mely a megtört, 56 éves Führert íróasztalánál, akták közt örökítette meg, mitagadás a fotózó publikum egyik kedvenc motívuma. A „restaurált” náci diktátor üvegfal mögött réved maga elé. A berlini panoptikum kevésbé botrányos hírességei között ott van Bonaparte Napóleon és Angela Merkel kancellárnő. Továbbá Franz Beckenbauer „focicsászár”, Manuel Neuer „portás sporttárs”, Steffi Graf, meg Boris Becker teniszlegendák, a brit Harry herceg és hitvese, a Trump házaspár, valamint a tengerentúli popdíva, Madonna szobra is.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ