RSS Feed

Radoki mérlege

Dalia László - 2019. 04. 15. 8:00:18 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Radoki mérlege

Radoki Jánost menesztette a Puskás Akadémia, miután a Kisvárdától 4:0-ra kikapott a csapat.Az edző meglepődött, hogy csak 3 hónapot kapott, de errefelé ez így szokás, Felcsúton pedig különösen türelmetlenek az edzőkkel szemben. Radoki Németországban nőtt fel, csak egyszer volt felnőtt csapat (Grauther Fürth) edzője, de azért jól látja a magyar foci (nem túl rózsás) helyzetét.

Azóta, hogy Radoki elment, Komjáti András klubigazgató elvállalta hat meccsre az edzőséget, s amikor megkérdezték elődjéről, beosztottjáról, érdekes dolgot mondott. Szerinte elődje rendet és fegyelmet követelt, sokat edzett nála a csapat. Viszont "túl sok információt kaptak a  játékosok, akik nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is elfáradtak." Hát, erre szokták volt mondani - no comment! Csapatot viszont nem lehet cserélni.

Nem is lepődtem meg azon, hogy Radoki szerint "a mentalitás a kulcsszó, a tehetség önmagában kevés". A magyar válogatottal példálózott, Lovrencsiccsel, aki szerinte a Bundesligában is megállná a helyét, és Pátkaival, aki ugyancsak elmúlt harminc éves. Rajtuk kívül egyetlen magyar bajnokságban edződő játékos lépett pályára, Kovács István. Ő viszont minden párharcot elveszített, bár itthon top-játékosnak számít. És tényleg. A magyar sportlap viszont elfelejtette tovább kérdezni Radokit, hogy mit szűr le mindebből és szerinte mi volna a teendő.Végül is a magyar fociról van szó, ahol pénz, paripa, fegyver van, csak foci nincs...

Marco Rossi, a magyar válogatott edzője nem is nagyon tehet mást, légiós gárdát küld pályára és miután ő is látta, hogy Kovács nem bírta szlovákokkal, a horvátok ellen már nem is próbálkozott vele. Persze, Rossi sem magyar edző, így aztán nem is sértődött meg Szalai monológján, aki többes szám első személyben mondott kritikát a válogatott nagyszombati teljesítményéről. Itthon sokan megütköztek ezen, mert nem ez a  magyar mentalitás. Kifelé sosem vagyunk őszinték, miért is vallanánk be, hogy gyengék voltunk. Majd az öltözőben. A magyar szurkoló persze nem hülye, utálja ezt a mentalitást, nem szereti, ha  a magyar edzők, játékosok feldicsérik magukat és csapatukat egy nézhetetlen meccs után, a stúdióban ülő kommentátorok is hablatyolnak, nehogy legközelebb már nem hívják őket.

Radoki tehát lehet közepes edző, de szeme azért van, az NSZK-ban nőtt fel, ahol máshogy játsszák ezt a játékot, utoljára 1954-ben voltunk náluk jobbak, de akkor is kikaptunk. Ám akkor sem a stoplik, sem a vitamin injekciók nem a magyar csapatot erősítették. Puskás, Bozsik és Hidegkúti a grundon tanult focizni, műfűről, meg több milliós fizetésekről nem álmodhattak, sőt világsztárok lévén csencselniük is kellett, hogy egy kis pluszpénzt keressenek. Más időket élünk, a tetkók, meg a befújt sérók viszik a pálmát, az állam ezt dotálja, legalább is egyelőre ebben vagyunk igazán jók. Ha focira vágyunk, nézhetjük a spanyol, angol és német ligát. Hajrá magyarok, hajrá Magyarország!

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ