RSS Feed

Afro-amerikai énekesek az Operában

mti - 2019. 04. 12. 17:33:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Afro-amerikai énekesek az Operában

Több mint 16 ezer olvasó kedvelte vagy osztotta meg a The Guardian cikkét a Magyar Állami Operaház legutóbbi ellentmondásos ügyéről. Ókovács Szilveszter igazgató ugyanis egy jogvita miatt arra kérte a szereplőket, írjanak alá egy nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy "identitásuknak elválaszthatatlan része az afro-amerikai eredet és tudat". Az ügyre az Index cikke nyomán figyelt fel a The Guardian.

A cikk beszámol arról a jogvitáról, amely a jogörökösök és az Opera között már tavaly is fellángolt: a darabot a jogörökösök rendelkezése szerint csak fekete énekesekkel szabad bemutatni, de az Opera fehér színészeket állított színpadra, mert - talán egy tévedés miatt - olyan szerződést tudtak aláírni, amelyből kimaradt ez a kitétel. Idén, úgy tűnik, engedély nélkül újra játsszák az előadást, ehhez kötődik Ókovács mostani "manővere".

Shaun Walker, a The Guardian Kelet-Európa-szakértő szerzője - aki könyvet írt Putyin Oroszországáról - "Bizarr hírek a Magyar Állami Operaházból" kommentárral osztotta meg a cikkét a Twitteren. A cikk Facebook-megosztásán jelenleg kétezer lájk és csaknem 650 komment van, és ezer ember osztotta tovább a posztot.

A The Guardian felidézi azt is, hogy az Operaház Billy Elliot című produkciójának 15 előadását levették a műsorról, miután jobboldali médiumok azt állították, hogy meleggé válhatnak tőle a gyereknézők. (A lap azt nem említi, hogy a Billy Elliot továbbra is szerepel az Operaház repertoárjában, júniusi előadásaira most is lehet jegyet venni.)

Az esetre a New York-i székhelyű színházi szakportál, a Broadway World is felfigyelt, akik szintén szemlézték a cikket.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ