RSS Feed

A klímaváltozás kedvez az élősködőknek

M. A. - 2019. 04. 08. 17:29:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A klímaváltozás kedvez az élősködőknek

Megérkezett a tavasz, a hőmérséklet emelkedésével pedig nő a szabadban töltött idő. Ez az évszak azonban nemcsak a kirándulások szezonja, hanem a parazitaveszély kezdeté is. Azoknak, akiknek kutyájuk, macskájuk van ilyenkor extra dolgokra is oda kell figyelni.

Az elmúlt években drasztikusan átalakult az élősködők jelentette veszélyekről alkotott felfogás. Ma már tudjuk, hogy a szezonális kezelés nem véd teljes egészében a paraziták által terjesztett betegségektől, hanem egész évben gondoskodni kell a megelőzésről. Ennek egyik oka a klímaváltozás. Manapság a téli hónapokban sokkal magasabb az átlaghőmérséklet, mint korábban,így  pl.a kullancsok, amelyek eddig csak tavasztól őszig voltak aktívak, sokkal tovább, akár egész évben életben maradnak. A bosszúság mellett ezek a paraziták számos súlyos betegség hordozói is lehetnek, amivel megfertőzhetik a kutyákat és macskákat. Az állattartóknak ezért a házi kedvenceik és otthonuk egészségének biztosítása érdekében fokozottan ügyelniük kell, hogy az élősködők elleni védekezés folyamatos legyen.

A Lyme-kór (borreliosis) az első számú betegség, melyet a kullancsokhoz kötnek, ugyanakkor ezek a külső paraziták egy másik, szintén rendkívül veszélyes betegséget is terjesztenek, a babéziózist, amely akár halálos is lehet a kutyákra nézve.

A kullancsok mellett a bolhák is fenyegetést jelentenek a házi kedvencek egészségére, és veszélyesebbek, mint azt sokan gondolnák. A bolhák terjesztik a Dipylidumcaninum nevű galandférget, amely a kutyák és macskák beleiben él. Az állatba a fertőzött bolha lenyelésével kerülnek a férgek, először pete formában, hogy aztán kifejlett férgekké alakuljanak. Mind a macskákban, mind a kutyákban előfordulhatnak galandférgek, ugyanakkor az emberek is hordozhatják őket. Különösen a kisgyerekek vannak kitéve a fertőzés veszélyének, mivel kevesebbet mosnak kezet, így könnyebben felvehetik a petéket a szennyezett háztartásban.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ