RSS Feed

Hajó polisztirolból?

Szabó Gabi - 2019. 04. 08. 12:19:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hajó polisztirolból?

Polisztirol hab és egy speciális fújható műanyag bevonat együttes alkalmazásával új hajógyártási módszert dolgozott ki a magyar tulajdonú Graymix Hungária Kft. A kidolgozott eljárás hagyományos egy vagy többtestű, vagy akár ponton jellegű hajók gyártására is alkalmas.

A feltaláló a hajók legyártásához egy olyan rendszert fejlesztett ki, amelynek segítségével a tervezőprogramok segítségével megálmodott 3-dimenziós hajóterveket CNC technológiával, habmaró és habvágó gépekkel szinte azonnal, közvetlenül válthatják valóra.
A hab és a speciálisan hajókhoz fejlesztett műanyag bevonat egy rendkívül erős kompozit szerkezetet hoz létre, amely extrém erőhatásoknak is ellenáll.
A fémből és fából készült hajókkal szemben a hab maggal rendelkező hajó olcsóbban gyártható és sokkal könnyebb a szerkezete, így akár sokkal kisebb teljesítményű motorokkal is üzemelhet. Gyártásához nincs szükség sablonokra így az egyedi hajók elkészítésének lehetősége is jóval nagyobb, hiszen a polisztirol hab könnyen feldolgozható különböző számítógép vezérelt gépekkel. 
A hagyományos héjszerkezetű hajók egyik fő problémája a héj sérülése következtében történő lékesedés, vagyis e típusú hajók képesek elsüllyedni. Erre a problémára is megoldás ez a könnyű, tömör szerkezetű polisztirol hab maggal rendelkező hajó, amelytől a hajó elsüllyeszthetetlené válik.
Hosszú távú célok között szerepel akár mentők, tűzoltók és búvárok számára alkalmas egyedi hajók elkészítése, tervezésűknél együttműködve a különböző, speciális igényeket ismerő használóikkal, valamint evezős sportok edzőhajóinak gyártása is.
Az érdeklődők most először találkozhattak az új technológia megálmodójával és kivitelezőjével, a budapesti Hungexpo terültén megrendezésre kerülő Boat Show-n, ahol a motoros vizibiciklinek – négy kényelmes ülőpárnával -  máris óriási sikere volt!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ