RSS Feed

ICC jubileum

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 04. 07. 17:15:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

ICC jubileum

A nyugat-berlini vásárvárosban 1970 és 1979 között kialakított gigantikus Nemzetközi Kongresszusi Központ (Internationales Congress Centrum/ICC Berlin und Messehalle) a hozzákapcsolódó úthálózattal, parkolóhelyekkel a második világháború utáni korszak egyik legnagyobb szabású német építkezése volt.

Az 1957-ben elkészült, Tiergarten kerületi 1.300 személyes Kongresshalle‐t hamar „kinőtte” a 2 millió lakosú Nyugat-Berlin, s ezért – meg a konferencia turizmus fejlesztése érdekében – volt szükség a gigantikus új komplexum megépítésére. A 320 méter hosszú, 80 méter széles, 40 méter magas, szinte ablaktalan, ezüstösen csillogó ICC tetőszerkezetébe 8,5 ezer tonna acélt építettek be. Legnagyobb csarnoka 5 ezer fő befogadására alkalmas, de a kisebb‐nagyobb termekben egy időben akár 20‐25 ezerember is elfér. A Nemzetközi Kongresszusi Központot 2014-ben bezárták: lebontásáról, modernizálásáról egyelőre nem született döntés.

Szomszédságában a Messehalle/Vásárcsarnok évi több száz rendezvénye közül a legjelentősebb a januári Grüne Woche (Zöld hét), a világ legnagyobb élelmiszeripari és mezőgazdasági seregszemléje, valamint a márciusi Nemzetközi Turisztikai Börze (ITB), mely a legrangosabb németországi idegenforgalmi szakvásár. Ősszel a Nemzetközi Rádiótechnikai Kiállítás (Internationale Funkausstellung), novemberben pedig a Berlin Bazaar (régi elnevezéssel ImportShop/Import Vásár) csábít százezreket a kívülről tengerjáró hajóra emlékeztető, hatalmas Kongresszusi Központ környékére.

{Elérhetőség: Charlottenburg/Messedamm 22 /U-Bahn, S-Bahn, buszmegálló, távolsági buszpályaudvar.}

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ