RSS Feed

Berlini Híradó: 25. évfolyam

Mogyorósi Géza - 2019. 04. 09. 8:00:42 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Berlini Híradó: 25. évfolyam

Némi késéssel, de 2019-ben ismét megjelent a Berlini Híradó. Ez már a 44. száma! A lassan negyedszázada a Spree-metropolisz népszerű magyar kiadványaként olvasók ezreihez – online változatban is – eljutó magazin aktuális címlapján dr. Trócsányi László írását közli.

Az nem sejthető, hogy mennyire érdekli a jobbára idegenbeszakadt publikumot az Orbán-kormány igazságügyi miniszterének a cikke, de ha már annyi (rém?) hír röppent fel Berlintől Brüsszelig a magyar jogállam folyamatos lebontásáról, legalább első kézből tájékozódhatnak a németországi olvasók. Az egy esztendeje februárban elhunyt Königer Miklós színész, rendező, műgyűjtő nekrológján kívül más, 2018-ban eltávozott honfitárs búcsúztatását is közli a 24 oldalas lap.

A Hans-Ulrich Moritz felelős szerkesztő {és lelkes csapata} munkáját dicsérő kiadványból ezúttal sem hiányoznak a könyvajánlók, a berlini cserkészcsapat és a magyar közösségek tavalyi, illetve tervezett programjainak az ismertetése. A márkától az euróig című anyag a közelmúltba repít vissza. Miként a Magyar mise – felejthetetlen nemzeti ünnep címmel, Tolcsvay László március 14-i szívbemarkoló koncertjét idézi fel a főszervező szerző, Robotka József. Dr. Semmelweiss Ignác Spree-parti mellszobrának avatójáról német nyelvű tudósításban számol be a Berlini Híradó 44. száma, melynek online változata a www.ungarn-in-berlin.de oldalon olvasható.

A német főváros Magyar Egyesületének immáron 1995-óta, évente kétszer napvilágot látó újságjával mi tagadás picit elfogult vagyok, mert ott bábáskodhattam e kiadvány születésénél a lakásomon. A kétnyelvű, de java részt magyarul íródott cikkek mellett tradíció, hogy költői szárnypróbálgatások, elemzések, élménybeszámolók, receptek, program ajánlatok éppúgy megtalálhatók a Híradó hasábjain, mint útibeszámolók, születésnapi köszöntők, nekrológok, rejtvények és fényképes, rajzos illusztrációk.

A 2019-es impresszum tanúsága szerint is "a berlini magyarok, barátaik és vendégeik lapja", társadalmi munkában készül. A szerkesztőségben mérnökök, komputeres szakemberek, szakfordítók, sőt még újságírók és itteni ösztöndíjasok is akadnak. A B.H. - bocsánat, hogy ez németül a „melltartó” rövidítése is - 45. száma várhatóan a nyáron kerülhet majd az olvasókhoz.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ