RSS Feed

Halottak rockturnéja

Csontos Tibor - 2019. 04. 06. 8:00:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Halottak rockturnéja

Olvasom, hogy közös turnét szerveznek Roy Orbisonnak és Buddy Hollynak Észak-Amerika és Európa nagyvárosaiban. Igaz, hogy egyikük 1959-ben, a másikuk 1988-ban halt meg, de a turnészervezőknek mindez a legkisebb gondot sem okozza. A két rocksztár ugyanis hologramként "lép" majd fel a koncertszínpadokra. Miként szerveztek már hologramturnékat Michael Jacksonnak, Whitney Houstonnak is. Úgy tetszik, a Rock ‘N’ Roll Dream Tour pompás üzlet.

A minap temették el a Prodigy énekesét, Keith Flintet, aki március elején maga döntött úgy, hogy véget vet földi életének. Az együttes tagjai arra kérték a rajongókat, jöjjenek el a temetésre és bulizzanak kedvencükért, Flintért. Így is történt, s e temetésen a kegyelet csendjét majdhogynem koncerthangulat váltotta fel. Azt persze nem tudni, hogy a Prodigy romjain feltűnik-e majd a halott sztár hologramja, ami újabban mintha divattrend lenne a koncertpiacokon. E morbidnak tűnő trend 2012-ben kezdődött, amikor a tizenhat évvel azelőtt meggyilkolt Tupac Amaru amerikai rappert látványos, de felettébb drága hologramos technikával "felléptették", ha úgy tetszik, feltámasztották Snoop Dogg egyik kaliforniai fesztiválkoncertjén.  Hiszen miként jelentheti ki bárki is, hogy egy halott sztár nem léphet színpadra? 

Ugyanígy tért vissza hologramként a koncertszínpadra Michael Jackson, később Whitney Houston, aki  Christina Aguilerával énekelte el így az I Have Nothing című dalt.  A technika lehetővé teszi, koncertfeltámasszák őket és hologramturnékat szervezzenek "nekik". Miként A Queen Freddie Mercuryja, Frank Zappa, sőt Maria Callas is megjelent már hologramként egy-egy koncerten. Utóbbi Londonban "szerepelt" és szimfonikus zenekar kísérte élőben. A nyolc éve elhunyt Amy Winehouse-nak is terveztek posztumusz hologramfellépést, ugyancsak élő zenekari kísérettel, vokállal, de a hírek szerint az előadás minőségét kikezdő technikai gondok adódtak. 

Innovatív turné - így minősítik egyesek ezeket a Hologram Tourokat, melyektől a szórakoztatóipar forradalmasítását várják sokan. Nem véletlen, hogy már több amerikai cég foglakozik a hologramtechnika koncertváltozatainak minél tökéletesebb kifejlesztésén, azon, hogyan oldható meg három dimenzióban színpadra vinni a régi koncertfelvételeket. Vagyis "szemfényt veszteni". Merthogy nem kis bizniszt jelentő szemfényvesztésről van szó. A showbusiness ugyanis mindent kibír. Ezt is. Ráadásul nehéz eldönteni, hogy valóban a zenéről szól-e mindez vagy csupán a pénzről. A hologramkoncert nézője talán sokkal inkább a technika eme, kedvencét feltámasztó csodáján álmélkodik, semmint a zenét élvezi. Koncertvideót néz három dimenzióban, drágán, mert a hologramtechnika nem olcsó mulatság. A minél tökéletesebb látvány kimunkálása, a halott sztár élővé tételének illúziója sok pénzbe kerül. 

Persze, ha belegondolunk, hogy a legtöbbet kereső halott hírességek listáját mindig rocksztárok vezetik, köztük van Elvis Presley, John Lennon, Ray Charles, James Brown, Jimi Hendrix is. Roy Orbison, Buddy Holly, Amy Winehouse, Michael Jackson a szó fizikai értelmében halottak, de ezúttal már hologramtechnikával is feltámasztják őket, jelezve, hogy a showbusiness-ben van élet a halál után is. Igencsak jól jövedelmező élet. 

.Fotó: elvis-history-blog.com
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ