RSS Feed

Fischer Iván teadélutánja

Dalia László - 2019. 03. 27. 8:00:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Fischer Iván teadélutánja

Fischer Iván és a Budapesti Fesztivál zenekar a minap zsúrt adott az újságíróknak. Már maga a helyszín is rendhagyó volt, Fischer lakásszínházában, vagyis gyerekkori otthonában láttak bennünket vendégül és egy rövid sajtótájékoztató után majd mindenkinek volt alkalma beszélgetni a világhírű zenekar vezetőivel.Ja, és a hideg falatok is nagyszerűek voltak.

Fischer Iván mindig előhúz egy új nyulat a kalapból, s így nincs szüksége nagy szavakra, dagályos körítésre, ezen a napsütéses délutánon Monteverdi Orfeójáról mesélt, amit az általa felfedezett vicenzai Teatro Olimpicóban rendez meg, s igazi reneszánsz gondolatnak tartja, hogy egyúttal a görög dráma újjászületésének lehet majd tanúja a közönség, mert hát a tragédiák mindig mulatságba fordulnak, s épp ez volna a görög színház lényege. S hogy végképp megértsük, a borral példálózott, előbb jól megtapossuk a szőlőt, aztán a borban születik újjá. Többen bőszen a telefonjukhoz kaptak, s keresni kezdtek a csizmás térképen Vicenzát, hogy hol van a legközelebbi fapados járat, de hát a MÜPA-ban előbb eljátsszák majd. A magyar közönség maga is élvezheti, hogy világhírű zenekarunk van. 

Fischer könnyen beszél katarzisról, amikor a BFZ évek óta visszatérő vendég a leghíresebb koncerttermekben és már a lebontott berlini falat is beborítanák a magasztaló kritikák. Fischer viszont telhetetlen, mert azt mondja, "tudatosan dolgozunk azon, hogy a jövő zenekara legyünk". Amikor az előszobában nézegettem a gyerekkori képeit, énekesnő édesanyját, karmester papáját. ahogy idős korában is zongorához ült, karmester bátyját, Ádámot és Eszter húgát, akit bemutattak Kodálynak, s egyedül ő lóg ki a családból, mert pszichológus lett,  akkor valamit megértettem a telhetetlenségből. Karajant is azért tagadta meg, mert szerinte nem lehet minden kerek és szép. Hát, nem is az. Akkor nem, hagyná a  zenészeket kalandozni és nem énekeltetné meg őket. Keith Emerson mondta a hetvenes években, amikor Bartók Allegro Barbaróját játszották, majd az Egy kiállítás képeit (Muszorgszkij), hogy a klasszikus zene halott, mert a zenészek ülnek a színpadon és kottából játszanak. Persze, mondhatta hiszen ő vetette be először a Hammond-orgonát, majd a Moog szintetizátort, ő szólaltatott meg néhány billentyűsorral hegedűket, kórusokat, nagyzenekari hangzást.Nem tudom, hallotta-e játszani Fischeréket. Sajnos, a Hollywood Bowlban már nem lesz ott, miután az ujjai használhatatlanná váltak, három éve öngyilkos lett.

A világ tíz legjobb zenekarához sorolják a Budapesti Fesztivál Zenekart, de ha nem a honoráriumot számoljuk, hanem a produkciókat és az ovációt, akkor a többiek hátrányban lennének. Martin Hoffmann, a zenekar új ügyvezető igazgatója a Berlini Filharmonikusok intendánsa volt, s most itt van Budapesten, mert régóta ismeri Fischert és a zenekart, s tudja, hogy az ő menedzselésével az üzleti világban is a csúcsra érhet a zenekar. A mostani turnék ugyanis jobbára nullszaldósak, a kritikákat ugyanis nem lehet beváltani a bankban.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ