RSS Feed

Hol szorít a futballcipő?

Csontos Tibor - 2019. 03. 23. 8:00:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hol szorít a futballcipő?

(Idézőjel kezdődik.) Ötvennégy őszén, egyik este a Vidám Színpad előcsarnokában, Ede a portás, egy levelezőlappal fogadott: Kellérkém, ez magának jött! A levelezőlapon a következő szöveg csupa nyomtatott nagybetűvel: MIELŐTT EGY FUTBALLISTA NEVÉT A SZÁJÁRA VESZI, RÁZZA KI A TETVEKET MAGÁBÓL! Aláírás nincs. Feladó nincs. Névtelen levél. Akkor már több mint egy hónapja játszottuk a műsort, amelyben arról konferáltam: Hol szorít a futballcipő?

Az apropót az a tömeghisztéria adta, amely az 1954-es világbajnokság elvesztése után tüntetésben csapott ki. Az aranylábú fiúknak rejtőzve kellett hazajönniük, hogy mentesüljenek a kellemetlen fogadtatástól. Konferanszomban azt magyaráztam, hogy egy futballvereséget ne fújjunk fel, ne tekintsünk országos katasztrófának, majdhogynem mohácsi vésznek. A vereséget éppen úgy el kell viselni, mint a győzelmet. Igaz, hogy azt se könnyű! Gondoljunk csak az angolok elleni, sokat emlegetett 6:3-ra! Ez a diadal jogosan dobogtatta meg a magyar ember szívét. Mindenkit büszkévé, boldoggá tett. De az ujjongást később eltúloztuk. Mondtam is akkor: már csak az hiányzik, hogy a Hármashatár-hegyet elnevezzük Hathármashatár-hegynek! 

A futballkonferanszban igyekeztem pontosan megjelölni, hol szorít a cipő és a közönség, legalábbis a reagálásból így éreztem, egyetértett velem. De futballkörökben sértve érezték magukat. Híre jött, hogy küldöttség készül Rákosi Mátyáshoz, tiltakozni a konferanszom ellen. Pedig dehogy voltam én futballellenes! A futballozást  én mindig csak játéknak fogtam fel, ami a legrosszabb esetben is csak múló bosszúságot okozhat. A névtelen levél tetőzése volt a futballkonferansz által felvert hullámzásnak. Kezdődött egy értekezlettel a Művelődésügyi Minisztérium színházi osztályán, ahol kerek-perec felszólítottak minket: tekintsük tabunak a futballt, mert az Magyarországon "nemzeti ügy"! 

Kevéssel ezután a végrehajtó bizottsági elnöktől kaptam üzenetet, hogy keressem fel, miután kabarénk a tanácshoz tartozott. Arra kellett megkérnie engem, hogy bizonyos részeket hagyjak ki a konferanszból. Elém tett egy gépelt példányt: pirossal aláhúzva rajta a kifogásolt mondatok. Jellemzésül csak egyet említek: "Öcsinek, a bálványnak, egyetlen vesztett meccs után, a kincseket érő, világhírű bal lábával kerülő úton kellett hazajönnie... " Máig sem értem, mit találtak ebben ártalmasnak? 

Egyik este Sándor Csikar és Hidegkúti is megnézte a műsort. A szünetben bejöttek hozzám, és azzal gratuláltak, hogy az én konferanszom nemhogy nem támadja, éppen ellenkezőleg, megvédi a focistákat. Valóban az volt a célom. És ha ma aktívabb volnék, ugyanezt tenném: megvédeném szegényeket, akik most riadtan kuksolnak a hullámvölgyben. Csak a futball beteg? (Idézőjel bezárva.)

(Részletek Kellér Dezső Leltár című, 1976-ban megjelent kötetének A futballkonferansz története című fejezetéből.) 

Fotó: player.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ