RSS Feed

A természet zsákutcája

Mogyorósi Géza - 2019. 03. 22. 8:00:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A természet zsákutcája

Jó húsz hónapja érkeztek a Spree-hez a friss pandák. Mosolydiplomácia – gondoltam anno. Angela Merkel és pekingi vendége 2017 júliusában személyesen is jelen voltak azon a hivatalos ünnepségen, ahol bemutatták a publikumnak Jiao Qinget és Meng Menget. A bocsokra, így márciusban is hiába várnak a berlini gyerekek!

Mint emlékezetes a bájos, fekete-fehér maci duó különgéppel érkezett a Kínai Népköztársaságból Európa szívébe. {Jött aztán tavaly egy 5 és fél méteres Marx Károly szobor is onnan...} A jóléti Németországban már öt esztendeje szenvedtek az állatbarátok pandahiányban. 2012 augusztusában, néhány nappal halála előtt ketrecében még elbúcsúzhattam Bao Baotól. Noha nem vagyok medveszakértő, ám annyit megállapítottam, hogy igen depri volt a berliniek kedvenc jószága ott, a görögdinnyék között.

Nos, azóta – Knut {2006-2011} jeges maci társaságában – már kitömve is megcsodálhatjuk a fővárosban a 34 évesen elpusztult B.B.-t. A „cserejátékosok” persze nem alamizsnaként érkeztek az Európai Unió legnépesebb tagállamába. A tíz millió euróból megépült új „Panda-Haus” kínai lakóit évi közel 1 millió euróért bérli a Spree-parti Zoo. Berlinben „mellesleg” 1844 óta, tehát 175 esztendeje várja az érdeklődőket a világhírű állatkert, amely 2019 első hónapjaiban nem teltházas. Ám húsvéttól majd megint dől a lé! Szelfiznek vadul kicsik és nagyok! Fogy a plüss panda a szuvenír boltokban. Állati bizniszt sejtek. Így volt ez egykoron Knuttal is!

A kurta februárban Berlinale, aztán már meg is érkezett a tavaszi napsütés Németországba! Kit érdekel most az idei tartományi választások kimenetele? Brüsszel és a Brexit helyett Jiao Qinget és Meng Menget éljenzi a lelkes tömeg. Az év eleji uborkaszezonban róluk és más emlősökről cikkeznek a lapok. {S nem csak a bulvár.} A  CDU elnöki posztjáról - 18 esztendő után - leköszönt Merkel asszony, akár irigykedhetne is a bocsokra: fiatalok és népszerűek! A magyar vándor sem árt, ha tudja, hogy a Budapester Strasse-i Zoologischer Garten elefántos kőkapuján belépve pillanatok alatt eljuthatunk a 3,7 milliós metropolisz pajkos sztárjaihoz. A nagyközönséget az sem zavarja, hogy egy - ünneprontó? - biológus a „természet zsákutcájának” nevezte a Föld legnépesebb államának kedvenc mackóit. Mondván: „egész nap bambuszt zabálnak, szunyálnak, még szexhez sincs különösebben kedvük.” Ja, és szárnyalni sem tudnak, mint a kárpát-medencei turul!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ