RSS Feed

Negyvenhét koszorú

Árpási Zoltán - 2019. 03. 20. 8:00:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Negyvenhét koszorú

A dél-turkesztáni Kujan-Bulak szúnyogok okozta láztól szenvedő szövőmunkásai - ahogy Bertolt Brecht verséből tudjuk -, húszan úgy határoztak, hogy szobrot állítanak Leninnek. Sztyepa Gamalev vöröskatona azonban azt javasolta, hogy a szoborra összegyűjtött pénzen vegyenek inkább petróleumot, öntsék a régi tevetemető melletti mocsárra, ahonnan a szőnyegszövőket megbetegítő szúnyogok rajzanak ki. Így tettek. Leninnek ugyan nem lett szobra Kujan-Bulakban, a szőnyegszövők viszont meggyógyultak, és nem gyötörte őket többé a kórt terjesztő szúnyograj.

 Leninnek ugyan nem lett szobra Kujan-Bulakban, a szőnyegszövők viszont meggyógyultak, és nem gyötörte őket többé a kórt terjesztő szúnyograj. 
A kujan-bulaki szövőmunkások története – talán meglepő –, egy március 15-i koszorúzáson jutott eszembe. A kisvárosi ünnepségen, ahol 47 (nem tévedés, betűvel is kiírom: negyvenhét) koszorút helyeztek el Kossuth apánk lába elé. Koszorúzott a város, az összes párt, valamennyi civil szervezet, a Vöröskereszt, a szociális otthon, a rendőrség, a tűzoltóság, a mentők, szóval mindenki, aki hallani akarta, ahogy felolvassák a nevét.
Fejet hajthatnánk a nemzeti buzgalom eme burjánzása előtt, ha nem gondolnánk arra, mennyi „pénz szárad” el két hét alatt a kormányzó szobra előtt. Számoljunk csak utána! Egy virágokkal dúsan díszített koszorút 15-20 ezerért kötnek meg, negyvenhét koszorúnál ez háromnegyed-egymillió forint. Amiből egy egész iskolának vagy több tucatnyi hajléktalannak lehetne szép napot szerezni, esetleg néhány mélyszegénységben élő családot felruházni. Lenne-e akkora nemzeti tett, mint közel ötven koszorúra költeni csak azért, hogy lássa az ünneplő sokaság, mekkora hazafiak vagyunk. (Március 15-én, koszorúárban mérve nagyok!)  
A kujan-bulaki szőnyegszövők belátták, egy ideát hétköznapi dolgokkal, életük jobbításával is lehet szolgálni. Igaz, ők egyszerű emberek voltak. Dél-Turkesztánban.   
Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ